Premiera Macbetha že razprodana

12:17

Gledališče Zarja Celje bo danes ob 19:30 na razprodani premieri uprizorilo sodobno avtorsko priredbo Shakespearove tragedije Macbeth. Predstava ohranja bistvo in duh izvirnika, hkrati pa z modernim pristopom občinstvo sooči s podobo sodobnega človeka, ki hrepeni po moči. Prva ponovitev predstave bo že to nedeljo zvečer, druga pa v četrtek, 17. marca.

Predstavo sta po predlogi Wiliama Shakespeara ustvarila Nejc Jezernik in Tomaž Krajnc. Slednji si je po vsti sodobnih besedil zaželel klasično delo iz svetovne literature in prevzel tudi njegovo režijo. Predstavo je priredil za sodobni čas.

Če smo bili pri Blazincu, zadnji odmevnejši predstavi gledališča Zarja Celje, na odru vajeni minimalizma, tudi tokrat ni nič drugače.

Igralsko ekipo tvorijo člani gledališča Zarja Celje, zasedba pa je po starosti in izkušnjah precej raznolika. Ko je bila predstava že dodelana, so Zarjani k sodelovanju povabili še nekatere celjske ustvarjalce. Igor Pečoler je tako pomagal pri ustvarjanju promocijskega videa, Matic Gabriel se je podpisal pod fotografije. 

»Umazane politične igre in boj za oblast niso nič novega, človeštvo se z njimi sooča že od nastanka prvih civilizacij,« so prepričani ustvarjalci predstave Macbeth iz Gledališča Zarja Celje.
V Gledališču Zarja Celje poudarjajo, da Shakespeare z mojstrskim pisanjem in poznavanjem človeške narave razkriva tudi najgloblje plasti človekovega značaja.
Gledalcem predstava Macbeth odpira vprašanja o tem, kako daleč smo pripravljeni iti za dosego svojih ciljev? Kaj (ali koga) vse smo pri tem pripravljeni žrtvovati? Kaj se zgodi, ko nam občutek krivde začne trkati na vest?
Moči so združili ljubiteljski igralci, ki imajo zelo različne odrske izkušnje. Kljub raznolikosti med ustvarjalci je bilo snovanje predstave po besedah režiserja Tomaža Krajnca zelo harmonično in umirjeno, saj so vsi stremeli k istemu cilju – k temu, da bi naredili predstavo, na katero bodo lahko ponosni.

Kako pa je bilo ustvarjati predstavo po tem, ko je zarjin Blazinec požel toliko nagrad? Odgovornost je bila velika, je pojasnil režiser Tomaž Krajnc, ki se zaveda, da imajo gledalci precejšnja pričakovanja.