Premogovnik in elektrarna nimata skupne prihodnosti

5:00

V javnosti se večkrat pojavljajo ugibanja o morebitnem združevanju Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj. Čeprav sta obe družbi zelo povezani, njuna združitev najbrž ne bi pomenila velikih prihrankov. Medtem ko država razmišlja o pripravi zakona o zapiranju premogovnika, ima lahko energetska lokacija termoelektrarne pred seboj še prihodnost.

Finančni direktor Holdinga slovenskih elektrarn mag. Stojan Nikolić pravi, da bo premogovnik nehal obratovati najkasneje do leta 2054, termoelektrarna pa je proizvodnja enota, pred katero je svetla prihodnost. Pojasnil je, da je lokacija termoelektrarne in tamkajšnje energetske infrastrukture primerna za morebitno bodočo proizvodnjo električne energije iz plina. Na voljo so zmogljivosti za postavitev kombinirane plinsko parne termoelektrarne med 350 in 450 megavati. Možno je, da bi trenutne termo-objekte uporabljali tudi za sosežig goriva, pripravljenega iz odpadkov ali drugih alternativnih goriv.

Tudi vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za energijo mag. Hinko Šolinc pravi, da bo država takšno ali drugačno energijo potrebovala tudi v prihodnje. Slednjo bi bilo smiselno proizvajati v Šoštanju, kjer so že daljnovodi, plinovod ter strokovno usposobljeni zaposleni. Lokacija ima po njegovih besedah energetsko prihodnost.

TS
Foto: GrupA

DCIM100MEDIADJI_0024.JPG
Šolinc je dejal, da bo treba v prihodnje najti način tudi za daljinsko ogrevanje Velenja in industrijskih odjemalcev toplote. Slednjo bi bilo smiselno še naprej proizvajati na območju termoelektrarne, le da v dolgoročni prihodnosti ne več iz premoga, temveč iz kakšnega drugega vira.

 

narocite-nt