Premogovnika Velenje ne bo mogoče zapreti postopoma

5:00

Država razmišlja o pripravi zakona o zapiranju Premogovnika Velenje. Vršilec dolžnosti direktorata za energijo pri Ministrstvu za infrastrukturo mag. Hinko Šolinc je pojasnil, da bo zapiranje omenjenega premogovnika precej drugačno od zapiranja Rudnika Trbovlje Hrastnik.

Slednji je premog izkopaval na več mestih, zato je bilo postopnp zapiranje mogoče. V Šaleški dolini je tehnologija izkopa popolnoma drugačna kot je bila v Zasavju, zato zapiranje premogovnika ne bo moglo biti postopno. “Na enem ali dveh odkopnih čelih kopljejo ogromne količine premoga po metodi, ki je tukaj razvita. Manj se ne da. Tega ne moremo primerjati s tem, da bi zemljo kopalo deset bagrov, pa bi vsako leto umaknili dva. Gre za en stroj, ki koplje ogromne količine.”

Če bi v Premogovniku Velenje izkop premoga zmanjševali postopno, bi postala proizvodnja premoga nerazumno draga, je še povedal Šolinc. PV ima namreč od 60 do 70 odstotkov fiksnih stroškov za plače, energijo in ostale materialne stroške. Zato je smiselno odkopavanje vseh možnih količin, saj le tako premogovnik in Termoelektrarna Šoštanj delujeta ekonomsko učinkovito.

Ker je v Evropski uniji aktualno prestrukturiranje premogovnih regij, bo v ta namen v naslednjem desetletju ali dveh na voljo precej denarja. Po besedah vršilca direktorja direktorata za energijo bo treba narediti vse, da bi država prejela čim več tega denarja.

TS
Foto: GrupA

premogovnikVelenje (1)

narocite-nt