Prepevajo že 70 let!

13:39

Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev iz Šentjurja letos obeležuje 70 let neprekinjenega prepevanja. Obletnico bodo pevci to nedeljo ob 18-tih obeležili s slovesno prireditvijo v Ipavčevem kulturnem Centru v Šentjurju. Prispevek Tine Strmčnik.
Prvi nastop so pevci zabeležili decembra 1945 pod imenom Pevski zbor osvobodilne fronte sv. Jurij pri Celju, ko so z odra donele narodne in partizanske pesmi. Zbor za svoj največji dosežek šteje bronasto plaketo na državnem tekmovanju Naša pesem leta 1978. Leta 2014 je gostoval v Bruslju, ko so Ipavčeve pesmi zazvenele v Evropskem parlamentu. Sestav, ki ga danes vodi profesorica glasbe Katja Kovač, je ponosen, da lahko izvaja in s tem neguje glasbeno zapuščino šentjurskih rojakov, tudi blaženega Antona Martina Slomška in Valentina Orožna. V svojem bogatem programu ima tudi številne narodne in umetne pesmi različnih avtorjev. Za svoj pomemben uspeh pa Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev šteje izdajo zgoščenke Naši Ipavci. Izid plošče je zbor leta 2014 pospremil s tremi promocijskimi koncerti, je povedal predsednik tega glasbenega sestava Rado Marot.

Na današnji slovesni prireditvi ob 70 letnici Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev bodo kot gostje nastopili že omenjeni Moški pevski zbor iz Dramelj in s Planine ter harmonikar Andraž Frece. Na prireditvi bodo člani zbora prejeli Gallusove značke in priznanja za svoje dolgoletno kulturno ustvarjanje. V avli Ipavčevega kulturnega centra pa bo na ogled razstava o dolgoletnem delovanju zbora.

TS
Foto: MoPZ Skladateljev Ipavcev

Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev iz Šentjurja letos praznuje 70 let neprekinjenega delovanja. Zbor zadnja leta vodi Katja Kovač.