Prepoznate sedem namigov, da vas nameravajo odpustiti?

9:35

Šesti čut je nekaj, kar nas redko pusti na cedilu. Največkrat je tisto, česar se bojimo, strah pred nečim, kar se bo v resnici zgodilo. Sumite, da nadrejeni razmišlja o tem, da bi se vas »rešil«, a še vedno upate, da se motite? Preberite si sedem namigov, s katerimi boste ugotovili, da se k temu tudi nagiba.

zaposlovanje-26-10-2017

1. Niste več tako zasedeni.
Ste navajeni, da vas nadrejeni zasipa z delom in vam postavlja naloge, ki jim redko vidite konec? Če se je to spremenilo in namesto vam šef vedno več nalog predaja drugim, razlog mogoče tiči v tem, da vas v bližnji prihodnosti ne vidi kot del svoje ekipe.

2. Da vam preveč dopusta.
Ne glede na to, ali vas pošilja na dopust, ki ga morate še porabiti do konca leta, ali na neplačano večdnevno »počivanje«, je razlog morda v tem, da bi nadrejeni rad videl, kako organizacija deluje brez vas. Ko bo ugotovil, da ste člen verige, ki se ga lahko brez težav zamenja z drugimi sodelavci, ne bo več dvomil v to, ali je to, da vam »da košarico«, dobra odločitev.

3. Nadrejeni postaja hladen.
Če nadrejeni razmišlja o tem, da bi vas odpustil, se boste marsikdaj znašli v situaciji, ko vas ne bo več vključeval v pomembne dogodke in naloge tako, kot vas je včasih. Morda boste priča zmanjšanemu številu vabil na poslovna kosila in druženja izven delovnega časa, njegovo spremembo obnašanja boste opazili tudi pri izogibanju očesnemu stiku ter pri redkobesednosti.

4. Število zaposlenih se manjša.
Je vaše podjetje v težkem obdobju, kjer je nevarnost, da boste odpuščeni, prisotna na dnevni ravni? Kako pomemben je vaš položaj za razvoj in rast podjetja? Se vam zdi, da bi vaše delovne naloge s prerazporeditvijo lahko opravljali drugi? V tem primeru ne morete storiti ničesar, da bi se izognili odpovedi. Namesto tega raje začnite načrtovati svojo prihodnost. Iščite drugo, novo zaposlitev, še preden vas odpustijo, saj ste kot zaposleni bolj privlačni za druga podjetja kot nekdo, ki je že nekaj mesecev prijavljen na zavodu za zaposlovanje.

5. Na spletu je objavljen razpis.
Ključen in realen znak za to, da nadrejeni razmišlja o vaši menjavi, je objavljen razpis za delovno mesto, ki ga trenutno zasedate v podjetju. Tu ni dvoma – v podjetju razmišljajo o spremembah in o tem, da bi vas zamenjali z nekom drugim, ki bi v organizacijo morda prinesel sveže ideje. Če pa najdete zaupen podoben razpis, ki ni prišel v javnost, je verjetnost, da iščejo drugega, še toliko večja.

6. Novi ljudje na obzorju.
Znak, ki ga ne smete zanemariti, je, če opazite, da se drugi ljudje v podjetju začnejo zanimati in vključevati v delo vašega oddelka ter v vaše odgovornosti. Še posebej postane sumljivo, ko so omenjene osebe tiste, ki prej tega nikoli niso počele, saj so se ukvarjale s popolnoma drugimi stvarmi.

7. Suspendirali so vas.
Ni pomembno, ali so vas za nekaj časa suspendirali iz krivdnega razloga ali preprosto zaradi tega, ker od vas pričakujejo, da se izboljšate in razmislite o svojem delu. Ključno je, da z vami niso zadovoljni in si vaše prisotnosti ne želijo v podjetju.

Kaj lahko storite?
Kaj lahko storite, ko opazite, da vas želijo odpustiti? Ni treba sedeti križem rok in čakati, da se od vas poslovijo, zato delujte sebi v prid in iz te situacije povlecite čim več.
– Bodite proaktivni: razumemo, da vas je strah in si soočenja z nadrejenim ne želite, a kadrovski svetovalci svetujejo ravno to. Pogovorite se s šefom in poizvejte, kaj ga moti, še preden bo prepozno.
– Delajte več: svetovalci menijo, da morate, takoj ko se pojavi omenjeni sum, delati toliko kot še nikoli. Izkažite se, opravljajte nadure, poskrbite za kakovostno delo.
– Pogovorite se s kadrovikom: morda bi bilo smiselno, da se o svojih strahovih pogovorite s kadrovikom. Vprašajte ga, ali vas mora skrbeti, a pazite, da ne boste izpadli paranoično.
– Bodite prijazni: to, da vas še niso odpustili, je morda tudi dober znak, saj nadrejeni še niso prepričani, ali bi bila to dobra poteza za podjetje. V tem času jim pokažite, koliko ste vredni in česa ste sposobni, izrazite nove ideje za razvoj, obnašajte se lepo do vseh zaposlenih, a kljub temu ohranite skromnost.
– Načrtujte: ne čakajte, da vas odpustijo. Če vidite, da je slovo neizogibno, začnite načrtovati svojo prihodnost.

ANJA DAMJANOVIĆ
za MojeDelo.com

narocite-nt

Deli