Previdno na počivališčih

8:30

V tem tednu sta se na dveh avtocestnih počivališčih spet zgodili dve drzni tatvini. V prvem primeru na počivališču na Lopati, v drugem pa na počivališču Tepanje. Oškodovani so bili tuji državljani, ki so jim neznani storilci pokradli osebne dokumente in denar. Gre za tipične tatvine, v katerih pa storilci ostanejo pogosto nekaznovani

Tatovi so skoraj v vseh primerih tuji državljani, najpogosteje Romuni, Madžari, tudi Ukrajinci, ki si za svoje tarče izberejo prav tako tuje voznike, saj vedo, da se ti težje znajdejo v Sloveniji pri prijavljanju tovrstnih kaznivih dejanj. Eden izmed vzorcev tatvin, ki se na počivališčih dogajajo, je še, da pnevmatiko storilci dejansko preluknjajo, nato pa voznikom sledijo in jih med vožnjo ustavijo, češ, da imajo prazno pnevmatiko in jim ponudijo pomoč. Ko voznikom pomagajo menjavati pnevmatiko, eden izmed nepridipravov pokrade stvari iz vozila. Ker so tatovi pri delu dokaj spretni, lastniki vozil to, da so bili okradeni, opazijo šele kasneje. Največkrat, ko so storilci že skoraj v drugi državi. Ko opravijo svoje pri nas, gredo čez mejo, kjer s tatvinami nadaljujejo. Ravno zato jih je težko izslediti. Saj morajo v tem primeru naši policisti sodelovati s tujimi policisti, v sodelovanju pa je ovira birokracija. V drugih državah je namreč tako, da mora biti povzročena škoda višja, da policija sploh začne s pregonom. Ker pa so škode praviloma manjše, storilci ostanejo nekaznovani.
Na avtocestnih počivališčih se zelo pogosto pojavljajo tudi tatvine goriva iz tovornih vozil. A že večkrat smo poročali, da mnogokrat slovensko zakonodajo prelisičijo tuji tovornjakarji. Ti iztočijo gorivo iz svojih vozil, ga prodajo drugim voznikom, denar spravijo v lasten žep, nato pa policiji prijavijo, da so bili okradeni.

Tepanje CE-MB parking in restavracija 2

Deli