Previdno pri kurjenju v naravi

8:23

Na celjskem območju je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj požarov v naravi. Pred slabim mesecem dni je v Vodicah pri Kalobju med sežiganjem suhe trave na travniku celo umrl 67-letni domačin, ki ga je zajel ogenj. Zato policija in gasilci opozarjajo na večjo previdnost pri kurjenju v naravi in dosledno upoštevanje morebitne popolne prepovedi takšnega početja.

Ali se bo ogenj iz kurišča razširil ali ne, ni odvisno samo od neprevidnosti človeka, ampak tudi od njegovega nepoznavanja okolice. Ognjeni zublji se lahko razširijo tudi zaradi vrste vegetacije, hitrosti in smeri vetra, razgibanosti terena in temperature ter vlažnosti zraka. Na to marsikdo med kurjenjem ne pomisli. Požar se lahko širi tudi s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro.

DSC_0150

Praviloma naj bi se odpadki v naravi sežigali le podnevi med 8. in 18. uro. Kurišče mora biti urejeno, zavarovano in nadzorovano ves čas. Obdano mora biti z negorljivim materialom, okolica pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi. Poskrbeti je tudi treba, da so v bližini kurišča voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje. Če oseba ni v nevarnosti, mora poskušati požar omejiti oziroma ga pogasiti z razpoložljivimi sredstvi. Ogenj se pogasi tako, da se žerjavico polije z vodo ali posuje z zemljo ali peskom, nato jo je treba še poteptati. Za gašenje so primerne tudi brinove ali smrekove veje. Gašenje požarov v naravi je najuspešnejše z vodo. Zadostno količino vode bi morali preprosto zliti na ogenj tako, da ta povsem ugasne. Kadar požara ne more pogasiti posameznik, je nujen umik s kraja in klic na  številko 112, od koder nadalje obvestijo pristojne gasilce.

SIMONA ŠOLINIČ

 

Deli