Previdno, spet so udarili goljufi!

8:07

Več slovenskih trgovcev je opozorilo Tržni inšpektorat RS na lažne spletne ankete oziroma nagradne igre, v okviru katerih se potrošnikom kot nagrada za sodelovanje obljubljajo brezplačni kuponi slovenskih trgovcev v vrednosti več sto evrov. Na tržnem inšpektoratu sodelovanje v takšnih anketah odsvetujejo.

Goljufi pri tem registrirajo spletno domeno, ki je podobna pravi domeni trgovca, vendar pa se od nje malenkost razlikuje, kar je razvidno, vendar ljudje na to niso pozorni.

dm_kupon
Primer lažnega kupona, kjer goljufi izkoriščajo tudi imena znanih trgovin. Foto: Tržni inšpektorat RS

Če kdo pri brskanju uporablja mobilni telefon, ga bodo v večini primerov preusmerili na spletno stran, preko katere bodo uporabnika pod krinko prejetja bona za nakup poskusili prepričati, da se včlani v plačljiv SMS klub. Pred tem lahko goljufi zahtevajo, deljenje povezave na Facebooku, ali pa bodo poskušali prestrašiti, da se na telefonu nahaja virus, ter na ta način uporabnika prepričali, da si namesti zlonamerno aplikacijo.

Če pa oseba na povezavo klikne na računalniku, jo preusmerijo na spletno stran, na kateri se nahaja koda za rudarjenje kripto kovanca Monero. Ta koda deluje na tak način, da povsem zasede procesor, zaradi česar računalnik naenkrat postane zelo počasen ali celo povsem neodziven. V tem primeru je treba čimprej zapreti zavihek brskalnika.

SŠol

narocite-nt

Deli