Priprave na hitro cesto za zdaj le v Ljubljani

14:04

Ob nedavnem vladnem obisku v Savinjski regiji se vladni predstavniki sicer uradno niso z nikomer pogovarjali glede nerešenih vprašanj glede gradnje hitre ceste Velenje – Šentrupert. Sta pa tako premier Miro Cerar kot infrastrukturni minister Peter Gašperšič suvereno napovedala, da se bo vlada še v tem letu začela pripravljati na gradnjo. Gradbeno dovoljenje za cesto, ki je v Spodnje Savinjski dolini ne želi nihče, naj bi vlada pridobila v prihodnjem letu.

FA Sherpa
Pobočje Gore Oljke v Podgori bi lahko v prihodnjih letih možno spremenila hitra cesta Velenje – Šentrupert. Ta bi lahko pokopala kar nekaj hiš, a ljudje, ki čakajo na odločitev sodišča upajo in verjamejo, da se jim s tega sončnega hriba ne bo treba seliti.

Vlada vztraja. Hitra cesta med Velenjem in Šentrupertom bo zgrajena in to po, za mnoge nesprejemljivi trasi F2-2. A v dolini, ki bo nosila največje breme te hitre ceste je informacij o tem kdaj, kaj in kako zelo malo. Še najbolj nestrpno informacije pričakujejo v Šmartnem ob Paki, kjer bo, glede na predvideno traso, brez domov ostalo 42 družin. A za zdaj, kot pravi župan Janko Kopušar še ni nič novega.

banner-teal

Podobno je, kot je povedal župan Branimir Strojanšek, tudi v Braslovčah, kjer bodo izgubili predvsem kmetijska zemljišča.

In kot pravi Urban Jeirha, strokovni sodelavec civilnih iniciativ, oškodovani občani še niso prejeli nobenega državnega predloga.

Edina novost je tako stara že tri mesece. In sicer, da je 21 tožnikov na upravnem sodišču sprožilo upravni spor.

A minister za infrastrukturo Peter Gašpršič zagotavlja

V Spodnji Savinjski dolini še vedno upajo, da bo sodišče ustavilo, kot pravijo »to norijo.«