»Prišel je čas, ko bi nas najraje utopili v žlici vode«

13:51

Za mnoge srednje šole zadnja leta časi niso rožnati. Otrok je manj kot nekoč, prostih mest na šolah pa precej več, kot bi jih glede na število devetošolcev potrebovali. Zadnja leta se vse več otrok vpisuje v šole, ki jih usposabljajo za različne poklice, saj računajo, da bodo imeli na ta način več možnosti za zaposlitev, še zlasti, če izberejo katerega od deficitarnih poklicev.

Gimnazijski programi pa so že od nekdaj otrokom dali široko znanje z različnih področij in jih usposobili za študije na fakultetah in za opravljanje najbolj zahtevnih poklicev. A vendar se zdi, da je zadnja leta pomembno le to, da imamo dovolj pekov in orodjarjev, z ostalimi pa bo že kako.
»Pa bo res?« se sprašuje ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc, ki pogreša bolj uravnoteženo vpisno politiko in opozarja, da v Sloveniji skačemo iz ene skrajnosti v drugo. Čas, ko se mladi odločajo, kam naprej, preučujejo razpis za vpis in ko so nekaj dragocenih informacij dobili tudi na nedavnih informativnih dnevih, je primeren za pogovor o teh temah.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: GrupA

Dr. Anton Šepetavc, ravnatelj 1. gimnazija Celje - 17.2.2017 po

Dr. Anton Šepetavc

banner-ntrc-martinovanje