Prisrčni, a zahtevni

12:02

Društvo Zverinice, ki združuje ljubitelje dihurjev, je v soboto v Konjeniškem centru Celje pripravilo že četrti Dihurčkov dan, ki je bil hkrati priložnost za mednarodno razstavo teh neobičajnih hišnih ljubljenčkov.
Jahalnica centra, ki je po mnenju organizatorjev zelo primerno okolje za takšno prireditev, je bila tokrat polna kletk in ograd za hitre kosmatince, ki so zelo aktivni in radovedni, kadar ne spijo. Na sredi sta bila pripravljena velika dihurska igralnica in prostor za zabavne igre in tekmovanja, kot so agility, slalom in zehanje. Ob straneh so letos člani društva prostor malo ogradili, da obiskovalci niso mogli prosto dostopati do živali. Lani namreč nekateri niso upoštevali napisov, naj jih ne prijemajo. »Dihur lahko ugrizne, lahko komu pade na tla ali uide in potem ima lastnik težave,« je povedala Celjanka Urša Drugovič, dolgoletna izkušena lastnica dihurjev, ki ima trenutno dva, Ozzyja in Khana. Aktivno sodeluje na številnih razstavah, pravi, da predvsem zato, ker je to priložnost, da se srečajo lastniki dihurjev in izmenjajo izkušnje. Tudi v Celju je bilo tako, prišli so iz Slovenije, Italije in Estonije ter z Madžarske in s Hrvaške. Skupaj so razstavili 55 kosmatincev, ki so lahko različnih barv, od albinov do soboljevinastih in pastelnih. »Člani društva smo zagovorniki kratkodlakih dihurjev, saj so to bolj zdrave linije,« pravi Drugovičeva, ki opozarja, da je najbolje kupiti žival pri preizkušenih rejcih, saj so socializirane, cepljene, imajo potni list in z njimi ni večjih težav. A kljub temu velja, da dihur ni hišni ljubljenček za vsakogar.
Premislek pred nakupom
Na to opozarja tudi društvo Zverinice, ki tudi na dogodkih, kot je Dihurčkov dan, osvešča ljudi, da simpatična podoba živalic ni dovolj za odločitev o nakupu. Pred tem se je dobro temeljito seznaniti z vsem, kar zahteva takšno lastništvo, pri čemer člani društva z veseljem svetujejo. »To ni žival za v kletko, ampak mora imeti vsaj štiri ure gibanja izven nje. Lastnik mora dihurju zagotoviti pravilno prehranjevanje tudi s surovo hrano, vedeti mora, kako ga negovati in kakšne zdravstvene težave lahko ima …« pravi Urša Drugovič, ki svoja dihurja redno vodi na sprehod ob Savinji, kjer sta živalici na povodcu večkrat tarča pripomb in začudenja.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: GrupA

_MG_5665

_MG_5821_MG_5775