Prisrčni smrdljivčki, ki niso za vsakogar

12:17

Zaradi dihurja na povodcu med sprehodom ob Savinji je Celjanka Urša Drugovič pred leti slišala kopico neumnih opazk mimoidočih, nekatere so bile tudi nesramne. »Ali sprehajate podgano, vidro, veverico, je to opica Ficko ali morda tjulenj? A dihur je, to pa smrdi …« Danes, ko vodi na povodcu kar dva kosmatinčka, Ozzyja in Khana, so se prizora mnogi že navadili, sicer pa se neobičajen sprehajalski trio raje umakne v mestni gozd, kjer je manj možnosti za nevarna srečanja s psi, ki niso na povodcu. Prvi dihur Rudy, ki je že nekaj časa v dihurskih nebesih, jo je namreč dvakrat pošteno skupil ob takšnih srečanjih.
Za lastnike sprehajanje teh manj običajnih hišnih ljubljenčkov sicer ni nujno, a živali imajo rade gibanje in raziskovanje okolice. Če nič drugega, vsak dan jih je treba izpustiti iz kletke, četudi je ta velika in v njej običajno spijo ter čakajo, da se njihovi lastniki vrnejo iz službe.
To je le eden od pogojev, ki ga je treba upoštevati, preden se odločite za nakup dihurja. Te zanimive in tudi zahtevne živali niso za vsakogar, zato se je treba o vsem, kar prinaša lastništvo malega smrdljivčka, pozanimati pri tistih, ki žival že imajo. Najbolj skrbni lastniki so povezani v Slovensko društvo ljubiteljev dihurjev – Zverinice, ki bo konec leta slavilo desetletnico. Ker je Urša ena od aktivnih članic, ne preseneča, da je bilo prav Celje v začetku meseca prizorišče tretjega Dihurčkovega dne. Konjeniški center na Lopati je gostil lastnike teh živali iz Slovenije in tujine. Prvič je društvo pripravilo tudi mednarodno razstavo dihurjev, da so se lahko predstavili tudi tuji vzreditelji.

Več v tiskani izdaji NT

TC, foto: SHERPA

3. Dihurčkov dan
3. Dihurčkov dan – Urša Drugovič

banner-ntrc-martinovanje