Prizadevni Zarjini športniki

14:28

Atletski štadion Kladivar je v petek preplavila množica najmlajših, ki so v pisanih oblačilih ustvarjali mavrico barv. Razdeljeni v številne skupine so otroci od 4. do 6. leta, ki obiskujejo oddelke celjskega Vrtca Zarja, sodelovali na tradicionalni prireditvi Zarjin športnik. Z njo v vrtcu vsako leto zaključijo športni program, ki otroke spodbuja h gibanju.
Na prostrani travnati površini štadiona in na njegovi atletski stezi so bile otrokom na voljo različne športne aktivnosti, ki so jih izvajali pod nadzorom svojih vzgojiteljic in drugih zaposlenih v vrtcu. Ko so se ob živahni skladbi preizkusili na enem vadišču, so šli na naslednjega. Ob tem ni manjkalo glasnega spodbujanja s tribun, kjer je bilo navijaško vzdušje bolj živahno kot na kakšni veliki mednarodni tekmi. Starši so se opremili z navijaškimi rekviziti in glasno spodbujali skupine otrok, ki so imele različna imena: Pikapolonice, Baloni, Lastovke … Bilo je res glasno. V takšnih razmerah so najmlajši še bolj zagnano premagovali naloge, ki so jim jih pripravili, vmes pa preverjali, ali so jih starši videli, ko so odlično skočili v daljino, se peljali z rolko in s skirojem, streljali na nogometni gol in na tistega za hokej na travi.
Gibanje in razvoj sta tesno povezana
»Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi,« pravi ravnateljica Vrtca Zarja Mateja Kobal in tako odgovarja na vprašanje, zakaj je takšna aktivnost v vrtcu še posebej pomembna. »Z gibanjem otrok zaznava okolico, prostor, čas in odkriva svoje telo ter preizkuša, kaj zmore. Ob tem doživlja veselje, varnost, ugodje, pridobi ponos ter gradi zaupanje vase in samozavest. Gibalni razvoj je v ospredju predvsem v prvih letih življenja in poteka od preprostih oblik gibanja do sestavljenih in zahtevnejših športnih dejavnosti. Z gibanjem otroci razvijajo tudi intelektualne sposobnosti. Igra in gibanje imata pomembno vlogo tudi pri socialnem in čustvenem razvoju. V elementarnih gibalnih igrah, ki predstavljajo osnovo športnih iger, otroci postopoma spoznavajo smisel in pomen upoštevanja pravil igre in s tem socializacijsko rastejo,« opozarja Kobalova na pomen gibanja.

TC, foto: GrupA

Več v tiskani izdaji NT

_L3U6074_L3U6131