Prostranstva sveta zamenjal za spodnjesavinjsko podeželje

Kolesar in svetovni popotnik Dejan Glavnik staro kmetijo v Dobriču spremenil v idiličen »eko resort«

10:38

»Na Polzeli zavij desno proti Slatinam in od tam pot nadaljuj ves čas naravnost. Ne moreš zgrešiti,« mi je po telefonu nekaj osnovnih napotkov, kako najdem njegovo domačijo v Dobriču, navrgel Polzelan. Kljub temu da sem natančno sledila njegovim usmeritvam, me je med vožnjo po gozdni cesti, na kateri ni manjkalo ne jam ne živali, nekajkrat prešinilo, če sem sploh na pravi poti. Kasneje sem izvedela, da nisem bila izjema.

Marsikdaj se namreč zgodi, da Glavnika kdo od gostov pokliče, ali ne gre za potegavščino in ali je morda na spletu objavljen napačen naslov. A ne gre za nateg. Ko obiskovalec le prispe iz gozda, pred sabo na hribčku zagleda povsem drug svet, ki očara še tako zahtevnega popotnika. Še pred štirimi leti zapuščena kmetija je danes sodoben turistični »eko resort«, v katerem se prepletata tako tradicija spodnjesavinjskega podeželja kot moderen pridih.

banner-teal

Lavender hill 9
Obiskovalcem je na voljo tudi bazen. V ozadju desno se nahaja Glavnikova hiša. Na sredini je zgradba, v kateri bo uredil recepcijo in trgovino.

Polzelan Dejan Glavnik je širši javnosti postal znan leta 2006, ko se je lotil prav posebnega izziva – s kolesom prepotovati svet. »Na začetku svojih tridesetih let sem se vprašal, ali res želim klasično družinsko življenje – hojo v službo, skrb za hišo in odplačevanje posojil. Spoznal sem, da to ni zame. Prodal sem hišo, s tem pokril del stroškov in se odpravil po svetu,« povod za kolesarski podvig opiše Glavnik, ki je nato v petih letih in treh mesecih v dnevnik vpisal 118 tisoč kilometrov, vse celine in več kot devetdeset držav. Domov se je vrnil julija 2011. »Nekaj časa nisem vedel, kaj bi, zato sem tri leta živel izmenjaje med Slovenijo in Azijo, kjer sem se najprej želel ustaliti, a sem kasneje ugotovil, da tudi tam ni tako čarobno. Poletja, ki traja celo leto, se človek počasi naveliča. Prav tako domačini na tujca, ne glede na to, kako dobro se razumejo z njim, nikoli ne gledajo kot na enega od njih.«

Lavender hill 3
Kolikor se je le dalo, je v obnovo vpletal material, ki je bil del nekdanje kmetije in je bil še uporaben za obnovo.

Odločil se je, da bo ostal v Sloveniji. Bil je že tik pred tem, da bi kupil kmetijsko poslopje pod Dobrovljami, a je v zadnjem trenutku izvedel, da je naprodaj domačija v Dobriču, ki ga je takoj očarala. Ker je bila kmetija zapuščena in so bile zgradbe porušene, je takoj po nakupu leta 2014 zavihal rokave in se lotil obnove. Idej zanjo mu ni manjkalo. V življenju je bil namreč v več kot petsto različnih hostlih, gostiščih, hotelih in drugih nočitvenih kapacitetah, med katerimi so mu bile najljubše tiste na podeželju. Izhodišča za nove zgradbe so bila mesta, kjer so že nekoč stala tako gospodarska kot stanovanjska poslopja. Na mestu nekdanjega hleva je uredil apartmaje in savne. V sredinski zgradbi bodo kmalu še recepcija, trgovina in prostor za predelavo. Gostje imajo že zdaj – turistična kmetija z ekološkim certifikatom je odprta od začetka letošnjega poletja – poleg bazena dostop do spodnjega dela Glavnikove stanovanjske hiše, kjer so kuhinja in dnevni prostori. Na kmetiji namreč ni jasnih mej med zasebnimi in turističnimi prostori. »Zdi se mi zelo pomembno, da imajo gostje stik z dogajanjem na kmetiji. Želim si, da se počutijo čimbolj domače.«

Lavender hill 8
Kmetija, za katero je Glavnik pridobil ekološki certifikat, se nahaja na manjšem hribčku. Na njegovih pobočjih se nahaja sadovnjak s starimi sortami jabolk.

Do zdaj je med drugim gostil Skandinavce, Nizozemce, Nemce in Angleže, ki so te nove nočitvene zmogljivosti v Dobriču, kraju pod Goro Oljko, našli na spletu. Ponudba zaenkrat obsega le nočitev z zajtrkom, za kar lastnik poskrbi sam. Sicer mu pri obdelovanju in skrbi za kmetijo priskočijo na pomoč tudi sosedje. Dela namreč na 24 hektarjev velikem posestvu, na katerem je šest hektarjev obdelovalnih površin, preostalo je gozd, nikoli ne zmanjka. Na pobočju je sadovnjak s starimi sadnimi sortami, nedaleč stran od hiše še rastlinjak z vrtninami. Doma prideluje tako jabolčnik oziroma tolkec kot bučno olje. Veliko dela, kljub temu da se prosto sprehajajo po bližnjem travniku, zahtevajo tudi živali. Že zdaj ima ovce, pujse in kokoši. Naslednje leto naj bi se jim pridružili še goske, race in govedo. Pika na i je sivka. »Gre za trpežno rastlino, ki je obenem tudi lepa in vsestransko uporabna. Iz nje lahko izdelujemo eterična olja, odganja tudi komarje in mrčes,« pojasni Glavnik, ki je po njej poimenoval »eko resort«. Lavender hill namreč v prevodu pomeni Sivkin hrib.

Lavender hill 6
Dela na 24 hektarjev velikem posestvu, na katerem je šest hektarjev obdelovalnih površin, preostalo je gozd, nikoli ne zmanjka. Na pobočju je sadovnjak s starimi sadnimi sortami, nedaleč stran od hiše še rastlinjak z vrtninami.

Polzelan ponudbo namerava še razširiti. Že za prihodnjo sezono za goste načrtuje organizacijo žar večerov, na katerih bo na podlagi predhodnih naročil v sproščenem vzdušju pekel na žaru za goste. »Podnevi se priprava hrane zanje namreč ne splača. Razpršeni so po bližnji in tudi nekoliko bolj oddaljeni okolici. Zvečer se nato vsi vrnejo v apartmaje.« V okolici so Logarska dolina, Celje, Velenje, tudi Ljubljano so se iz Dobriča že odpeljali pogledat. Idilično lokacijo kmetije s prenočišči želi prihodnje leto izkoristiti še za organizacijo porok. Po postavitvi glampinga bo na voljo približno trideset prenočišč. Manjkala ne bodo niti parkirišča za avtodome.

Lavender hill 2
Kolikor se je le dalo, je v obnovo vpletal material, ki je bil del nekdanje kmetije in je bil še uporaben za obnovo.

ŠPELA OŽIR

Deli