“Prvega računalnika in prve igrice ne bom nikoli pozabil”

14:25

»Osemdeseta so bila šarmanten čas računalništva, ker so sovpadala z vzponom osebnih računalnikov. Precej teh prvih računalnikov je na razstavi, na njej je tudi moj prvi, ki še vedno deluje,« je z navdušenjem razložil računalniški zanesenjak Dušan Berce, ki je ljubitelj računalnikov že od malih nog.

_L3U2524
»Zgrožen sem, kako ljudje svoje osebne podatke brezglavo dajejo na vpogled širni množici. Doma imajo računalnike, polne virusov. Brez znanja stopajo v računalniški svet,« opozarja Dušan Berce.

Do vratu smo zasuti z informacijskimi in s komunikacijskimi pripomočki, medtem ko je o naši tehnološki preteklosti bolj malo govora. O tem je razmišljal univerzitetni diplomirani inženir računalništva Dušan Berce, ko je v Galeriji AQ pripravljal razstavo starih računalnikov z namenom, da njihova desetletna zgodovina ne bi utonila v pozabo. »Dobro je poznati preteklost, da bolje razumemo sedanjost. Zgodovina je učiteljica življenja. Ne smemo biti ujeti v večni sedanjosti in vezani na trenutne kampanje. Povprečnemu potrošniku pa je poznavanje teh naprav nedostopno.«

Razstava, ki obuja spomine s področja računalništva si zasluži pozornost in je na ogled še samo do 10. marca.

BARBARA GRADIČ OSET
Foto: GrupA

narocite-nt

Deli