Razmišljanja o kulturi

6:02

Danes praznujemo slovenski kulturni praznik v spomin na smrt največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Kulturni praznik je tudi priložnost, da se sprehodimo po stanju kulture v državi, ki po besedah umetnikov ni tako rožnato. Na današnji dan bodo po državi potekale prireditve, svoja vrata pa brezplačno odpirajo številne kulturne ustanove. 

prešeren-Medium-900x450V današnje praznovanje kulturnega praznika bomo vpletli tudi z razmišljanjem, ali lahko kultura preživi brez finančne podpore države in lokalne oblasti. V zadnjem času se spet dogajajo veliki rezi v kulturi in razne ustanove spreminjajo svojo namembnost. A v teh kriznih časih je treba govoriti tudi o vsem tem, kot tudi kaj zmoremo in kaj delamo dobro, pravi akademski igralec in prejemnik vitanjskega kulturnega priznanja Blaž Šef.

Blaž Šef upa, da se resnejša razprava o vlogi kulture in umetnosti sproži čim prej.

A kultura potrebuje tudi nekaj prešernosti. Ob prazniku kulture številne kulturne ustanove omogočajo prost vstop. V Celju bosta odprta oba muzeja, prav tako Osrednja knjižnica Celje. V Žalcu bo brezplačno odprt Ekomuzej hmeljastva in pivovarstva Slovenije in Savinova hiša, v Velenju Muzej Velenje.

BGO

narocite-nt

Deli