Reforma na bazi prostovoljnega služenja

Z ministrico Andrejo Katič o razvojnih usmeritvah Slovenske vojske

21:02

V zadnjem obdobju so predvsem med strokovnjaki za obrambo, a tudi v drugih delih javnosti, živahne razprave o ponovi uvedbi obveznega služenja vojaškega roka kot nujne oblike preoblikovanja Slovenske vojske (SV).

Ob robu obiska v Celju, ko je kot slavnostna govornica sodelovala na proslavi ob Dnevu upora proti okupatorju, smo se o teh aktualnih vprašanjih pogovarjali z obrambno ministrico Andrejo Katič.

Govor ministrice Andrej Katič na proslavi ob Dnevu upora proti okupatorji v Parku svobode v Celju.
Govor ministrice Andrej Katič na proslavi ob Dnevu upora proti okupatorji v Parku svobode v Celju.

Kakšno je stališče obrambnega ministrstva do ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka, vnovične vzpostavitve naborniškega sistema?

Stališče obrambnega ministrstva do te problematike se naslanja na analize iz preteklosti. Slovenija je leta 1994 imela 12 tisoč vojaških obveznikov, leta 2003, ko je bilo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka, pa se je na obvezno služenje vojaškega roka odzvalo 4400 mladih. Vsi ostali so se odločili za možnost, da so služili v drugih ustanovah, na primer domovih za varstvo odraslih ali so imeli zdravniško potrdilo o nezmožnosti služenja. Takrat se je naša država odločila, da prekine obvezno in se usmeri na prostovoljno služenje vojaškega roka. Tej usmeritvi ob aktualnih razpravah o preoblikovanju slovenske vojska na obrambnem ministrstvu sledimo tudi danes, pri čemer smo pripravili nekaj sprememb. Doslej je bilo prostovoljno služenje vojaškega roka, tako za fante kot dekleta, mogoče le v Vipavi. Od konca minulega leta je mogoče prostovoljno služiti tudi v Novem mestu, letos pa bo ta možnost še v drugih mestih, Murski Soboti, tudi v Celju in še kje, če bo dovolj interesa. Sicer smo na ministrstvu v nov zakon o obrambi, ki je trenutno v koalicijskem usklajevanju, uvrstili določilo, da v primeru poslabšanja varnostnih razmer in težav pri zagotavljanju zadostnega število vojakov, državni zbor lahko z dvotretjinsko večino sprejme odločitev o obveznem služenju vojaškega roka.

Več v tiskani izdaji Novega tednika. 

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

Deli