Ribogojnica Špegelj iz Malih Braslovč z vedno več ribami

11:14

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je v četrtek obiskal ribogojnico Špegelj v Malih Braslovčah. Družinsko podjetje, ki se ukvarja z vzrejo postrvi šarenke, preko umetnega kanala Letuške struge pa se z vodo oskrbuje iz Savinje, je med uspešnejšimi podjetji pri pridobivanju evropskega denarja. Do zdaj se je prijavilo na štiri razpise in bilo tudi v vseh primerih uspešno. Minister se je tako na obisku seznanil s primerom dobre prakse črpanja evropskih sredstev zasebnih podjetij.

ribe 4
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, državni sekretar mag. Marjan Podgoršek in vodja sektorja za ribištvo Matej Zagorc so v četrtek obiskalI ribogojnico Špegelj v Malih Braslovčah. Obiska se je udeležila tudi podžupanja Občine Braslovče Danica Tanjšek.

Pred 12 leti sta Stanka in Rudi Špegelj ljubiteljsko začela vzrejati manjše količine postrvi ob hiši v Malih Braslovčah. Prve štiri bazene sta zgradila leta 2005. Nekoč konjiček staršev danes nadaljuje njun sin z ženo. Stanka Špegelj:

Podjetje je do zdaj za širitev dejavnosti že štirikrat uspešno prejelo tako evropski kot slovenski denar. S projekti je sodelovalo tako na evropskih kot domačih razpisih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Stanka Špegelj:

Leta 2014 so zgradili lastno vališče, ki je moderno opremljeno, tako sedaj sami vzrejajo ribe iz iker in mladic ne kupujejo več kot nekoč. Leto kasneje so obstoječo ribogojnico razširili še za štiri nove bazene in skladišče. Povečana proizvodnja rib posledično zahteva večji predelovalni obrat. S tem namenom se podjetje v sklopu razpisov OP ESPR 2014-2020 namerava prijaviti na Javni razpis Predelava ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture.

ribe 2
Ribogojnica Špegelj je dober primer črpanja evropskih in slovenskih sredstev.

Ribogojnica Špegelj se v prvi vrsti ukvarja z vzrejo svežih postrvi. V zadnjih letih imajo letno proizvodno od 10 do 15 ton šarenk. Imajo tudi lastno vališče in vzrejališče mladic. Poleg svežih in očiščenih postrvi ponujajo tudi postrvje fileje, dimljene postrvi, namaz iz dimljene in kuhane postrvi, dimljeno postrv v olivnem olju s feta sirom in začimbami. Zanje so bili leta 2013 in 2015 nagrajeni s srebrnimi medaljami na sejmu Alpe Jadran v Celovcu.

ribe 7
Ribogojnica Špegelj je družinsko podjetje v Malih Braslovčah. Dejavnost sta pred 12 leti začela zakonca Špegelj, danes jo skupaj z ženo nadaljuje njun sin.

Minister Dejan Židan je pot v četrtek iz Malih Braslovč nadaljeval naprej proti Zgornji Savinjski dolini. V Lenartu pri Gornjem Gradu si je ogledal sanacijo gozda po žledolomu, lubadarju in uspešno sanacijo zelo obširnega vetroloma pred dobrim desetletjem.

ŠO, foto: TT

narocite-nt

Deli