Rolca, kmalu slaščica knežjega mesta

Bo nekoč znana kot blejska kremšnita?

18:50

Današnji praznik celjske mestne četrti Center je imel tudi zelo sladko noto. Praznik so namreč obeležili tudi s predstavitvijo zgodbe o rolci, slaščici, ki naj bi v prihodnje postala zaščitni znak knežjega mesta. Ideja o tem je tlela že nekaj časa, pred kratkim jo je Irena Ašič, po zadnjih volitvah nova predsednica Mestne četrti Center, tudi uresničila.

Irena Ašič, predsednica Mestne četrti Center v Celju.
Irena Ašič, predsednica Mestne četrti Center v Celju.

“Na ta način, da sem povabila k sodelovanju Matijo Plevnika ter Hotel Evropa in slaščičarno Zvezda, da pripravijo in predstavijo to za Celje edinstveno slaščico. Želimo si, da bi v prihodnosti rolca postala tudi uradna celjska slaščica”, je povedala Irena Ašič.

Ni pa pri popoldanskem praznovanju v Kinu Metropol ostalo samo pri besedah, o rolci je namreč podrobneje spregovoril umetnostni zgodovinar Matija Plevnik. Bodočo celjsko slaščico je bilo  mogoče tudi poskusiti, saj so med obiskovalce razdelili 250 rolc.

Bi lahko morda nekoč celjska rolca postala tako znana kot blejska kremšnita? No, to bo pokazal čas.

Po kulturnem programu so si obiskovalci v Kinu Metropol lahko ogledali še dokumentarni film Aufbiks, ta je posnet po knjigi Kri v luft, čreva na plot, ki jo je napisal žal že pokojni znani celjski zgodovinar dr. Janez Cvirn.

rolca 1

ROBERT GORJANC

Foto: BRANE FELDIN, SK

Deli