S čepki v ušesih na razpravo

23:07

Velenjčani so se danes seznanili s spremenjenimi rešitvami državnega prostorskega načrta za državno cesto Velenje-Šentrupert in izrekli podporo hitri cesti. Za velenjskega podžupana Petra Dermola je ta cesta najhitreje izvedljiva. Medtem pa v občinah Braslovče in Polzela predlagani trasi nasprotujejo.

V Velenju se je kakšnih sto ljudi udeležili javne razprave in kot so povedali predstavniki razlagalcev so uspeli razrešiti vse dileme. Več negotovosti je bilo pred razpravo v Braslovčah, kjer predlagani trasi F2-2 ostro nasprotujejo. Zaradi dogodkov v torek v Šmartnem ob Paki, kjer so razočarani Šmarčani, Braslovčani in Polzelani preprečili razpravo, so predstavniki ministrstva že predhodno poklicali policiste, ki so jih pospremili v dvorano, kjer se je z nekja minutno zamudo javna razgrnitev tudi začela. Po uvodni predstavitvi trase, ki so jo številni poslušali s čepki v ušesih – te so na vhodu delili predstavniki civilnih iniciativ – so se v dvorani zvrstili govori, ki so jih organizatorji razprave pred dvorano preprečili. Znova je bilo slišati argumente civilnih iniciativ podprte s strokovno podlago. Urban Jerih, arhitekt in strokovni sodelavec braslovške civilne iniciative je dejal, da je več kot očitno, da ni konsenza kako naj se regija razvija.

Med občinstvom in govorniki je bil tokrat tudi domači župan Branimir Strojanšek, ki so mu mnogi očitali, da preveč popušča državi. Na to odgovarja:

Veliko je bilo tokrat govora tudi o postopkovnih nepravilnostih in kršenju domače in evropske zakonodaje. Tako se lahko zgodi, da bodo v tem primeru po koncu sodnih počitnic vložene prve kazenske ovadbe. Gorazd Marinček, gibanje za trajnostni razvoj Slovenije

LK, foto: GrupA