S krtkom Olijem v vulkanski svet

Doživeto in adrenalinsko potovanje, ki prikazuje, kako je pred tremi milijoni let bruhal vulkan na Goričkem

10:47

V doživljajski park Vulkanija v središču občine Grad na Goričkem smo se pripeljali sredi sončnega sobotnega dopoldneva. Že dokaj polno parkirišče s široko paleto slovenskih registrskih tablic je pričalo o tem, da se v gričevnatem delu Prekmurja skriva nekaj izjemno zanimivega. Da je res tako in da smo se enako dobro zabavali ter podučili tako najmlajša, ki ob vprašanju o starosti pokaže šele štiri prstke, kot tudi tisti, ki tej štirici dodamo še eno številko, smo vedeli čez približno dve uri, ko smo od tam odhajali.

sl44-dozivljajski-parkKot pove ime tega edinstveno zasnovanega parka, gre za spoznavanje sveta vulkanov. Že ob interaktivni mizi, ki nas je pozdravila ob vstopu v vulkanski svet, smo »na dotik« izvedeli, katere so geološke značilnosti Zemlje, zlasti tiste, ki so povezane z vulkani. Tisti, ki se imamo za bolj odrasle, smo se pomudili tam, kjer nam je računalniški zaslon povedal več o tem razburljivem svetu in o silah, ki prežemajo naš planet. Naša najmlajša pa je ta svet spoznavala s pomočjo preprostih igric. Ker je ogled po Vulkaniji voden, smo se priključili skupini približno dvajsetih obiskovalcev, si nadeli čelade in se pustili voditi skozi lavino cev do dvigala, ki nas je »popeljalo« v globino Zemljine skorje. Ves čas sta nas vodila »prava« vodička Lidija in »virtualni« krtek Oli. Ta je izvrsten poznavalec podzemlja, ki ve vse o tem, kako je z vulkanskim delovanjem nastalo Goričko, kot ga poznamo danes.

Trobčarji in ledena doba
Oli je bil tisti, ki nam je med posebno tridimenzionalno stereoskopsko tehniko predstavil tudi zgodovino vesolja, od velikega poka do izoblikovanja osončja in Zemlje. Pri tem smo bili deležni tudi kakšne kapljice vode in snežinke. Da so bili otroci navdušeni nad tovrstnim »poukom«, najbrž ni treba posebej pisati. Zato so kar srkali vase informacije o tem, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili po teh krajih pred milijoni let, kaj se je zgodilo ob nastopu ledene dobe in kako je nastalo današnje Goričko.
Vulkani se razlikujejo po aktivnosti in obliki. Izvedeli smo, da je imel v tem delu Prekmurja vulkan lijakasto obliko ali maar. Zelo eksplozivni izbruhi so nastali, ko je magma iz zgornjega dela Zemljinega plašča prišla v stik z vodo. Krater je imel približno kilometer premera. Današnja Vulkanija je na delu tega kraterja. Ostanek delovanja nekdanjega vulkana predstavljajo okoliški griči, ki so iz vulkanske kamnine bazaltni tuf, in mineral olivin, ki ga najdemo v tej kamnini.

Za pogumne in vedoželjne
Med obiskom podzemlja smo se sprehodili tudi mimo žarišča, kjer se je magma pripravljala na izbruh. Mimo nas je »tekla« lava, ki smo ji seveda uspešno ubežali. Ob koncu obiska podzemlja nas je krtek Oli, ki je ves čas budno bdel nad nami in vmes tudi preveril naše znanje, s svojim vlakom »odpeljal« nazaj na površje. Vožnja je bila zelo adrenalinska in res samo za pogumne.
Obisk Vulkanije je primeren za vse vedoželjne ne glede na starost. Način predstavitve vulkanske tematike je edinstven v slovenskem prostoru. Uporabljene so številne sodobne tehnologije, ki so navdušile naše otroke in odrasle spremljevalce. Naravne pojave prikazujejo v skorajda resnični obliki in na ta način obiskovalcu omogočajo, da si vsebino, ki je namenjena izobraževanju, veliko bolj nazorno predstavlja in zapomni. Če napišem še bolj enostavno, je to brez pretiravanja najbolj domiselno zasnovana in tehnološko dovršena predstavitev neke tematike v naši državi. Kar smo doslej hodili gledat v tujino, imamo zdaj tudi na naših tleh.

MARJETKA R. LESJAK
Foto: vulkanija.si

Obisk Vulkanije lahko nadgradite z obiskom geološkega muzeja. Tam si boste ogledali olivin, druge minerale in fosile Goričkega. S turističnim vlakom vas bodo popeljali tudi do kamnoloma bazaltnega tufa, do gradu Grad, ki je največji grad v Sloveniji in zgrajen iz vulkanskih kamnin, in po panoramski poti do mlina. Lahko pa se tudi peš podate na kakšno krajšo ali daljšo vzorno označeno pohodno pot po tamkajšnjih krajih.

Deli