S prikupnostjo človeku zlezejo pod kožo

9:50

Predstavljamo vzreditelje: psarna New Wave Cavaliers iz Velenja
Ko ga pogledajo s svojimi velikimi okroglimi očmi in mu glavo naslonijo na kolena, se človek kar stopi. Četudi ga niso prej nikoli videli, ga vzamejo za svojega in so neizmerno veseli družbe ter predvsem čohljanja za ušesi. Prikupni kavalirčki so ime dobili po angleškem kralju Karlu II., saj so bili njegovi stalni spremljevalci (kavalirji kralja Karla – Cavalier King Charles Spaniel). Danes je to ena najbolj priljubljenih majhnih pasem. Vseh sedem mladičkov iz dveh legel psarne New Wave Cavaliers iz Velenja, ki jo ob pomoči članov družine že peto leto vodi Ines Vidovič, ima tako že zagotovljene nove domove.
Z deset in pet tednov starimi mladički je zadnje čase sploh veliko dela, saj so vedno bolj živahni in igrivi, ob čemer se morajo počasi naučiti tudi osnovnih pravil lepega obnašanja, da novi lastniki z njimi ne bodo imeli težav. »Ker so bistri in prilagodljivi, so primerni za vsakogar,« pravi Ines Vidovič. Z njo ne hodijo le na sprehode, ampak tudi skupaj tečejo po deset kilometrov na dan, medtem ko so prijetna družba tudi za manj dejavne ali starejše lastnike.
Mamica Tany in hči April
Za vzrejo se je sogovornica odločila po naključju. »Hči ima zelo rada živali in pri hiši smo imeli vse mogoče, od rib do hrčkov in miši ter ptic. Želela je tudi psa in tako smo se odločili, da bomo nabavili primernega. Ko smo pri prijateljih videli to pasmo, nam je takoj zlezla pod kožo. Všeč nam je bila, ker je primerna za otroke, ob čemer nas je navdušil nežen značaj teh kužkov.« Najprej so kupili danes sedemletno Tany in kmalu ugotovili, da bi bilo dobro, če bi imela družbo. Tako so Tany prvič parili in iz prvega legla obdržali April. Letos imata mladičke obe, ena štiri in druga tri. Pri kotitvi je bilo treba pomagati in paziti, da je šlo vse po načrtu. Ines pri skrbi za pse priskočijo na pomoč vsi člani družine, to so mož in oba otroka. Ko jih ni doma, vskočita še njena starša, ki živita v isti hiši. Onadva tudi poskrbita za pse, ko gredo »ta mladi« na počitnice. »Prvi dve smo na začetku jemali s seboj na morje, a smo ugotovili, da se doma bolje počutita,« pravi Ines.

TATJANA CVIRN
Foto: GrupA

Več v tiskani izdaji NT

DL3U2953Ines Vidovič in kavalirska trojica

DL3U2964Pri vzreji mladičev si vzrediteljica prizadeva za čim boljšo kakovost.

 

narocite-nt

Deli