S sredincem proti vozniku avtobusa ali kako se kršitelji požvižgajo na predpise

11:34

Nedovoljenega parkiranja na avtobusnih postajališčih se očitno ne da izkoreniniti. Takšne kršitve se vsakodnevno pojavljajo ne le v Celju, ampak tudi v drugih mestih. Pred dnevi je tako voznik v središču Celja s sredincem nakazal vozniku avtobusa, da se ne misli umakniti z avtobusnega postajališča. Avtobus zato ni mogel ustaviti na za to urejenem prostoru, ampak so morali potniki, ki so čakali na prevoz, na avtobus vstopiti kar na cesti. Takrat ne policistov ne redarjev ni bilo v bližini. Kršitelj je ostal nekaznovan.

V neuradnih pogovorih z vozniki avtobusov smo izvedeli, da jih te kršitve pošteno razjezijo. Pri Nomagu, enem največjih slovenskih avtobusnih podjetij, ki skrbi v Celju tudi za mestni promet, pravijo, da se primeri nepravilnega parkiranja osebnih vozil na avtobusnih postajah najpogosteje pojavljajo v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah predvsem v strnjenih naseljih. »Vendar v zadnjem času opažamo, da se razmere pomembneje izboljšujejo,« še optimistično dodajajo, čeprav ljudje tovrstne kršitve opazujejo na dnevni ravni.

sl07_parking
Eno najbolj problematičnih avtobusnih postajališč, kjer se nedovoljeno parkiranje vrsti že vsa ta leta, je le nekaj metrov oddaljeno od Policijske uprave Celje in nekaj sto metrov od Mestne občine Celje. Kljub temu da so tam parkirana vozila vidna vsem policistom in redarjem ter mimoidočim, je več kot očitno, da teh kršitev nihče ne zmore preprečiti. V enem dnevu smo tako v objektiv na postajališču ujeli deset vozil. Kot so nam sporočili iz mestnega redarstva, so v prvih treh mesecih letošnjega leta zaradi kršitev na tem postajališču ukrepali zoper »samo« 26 voznikov.

“Vozniki Nomaga so zelo strpni in doslej nismo zaznali, da bi zaradi tega prišlo do kakšnih težav,« še pojasnjujejo. Toda kako lahko voznik avtobusa sploh ravna, če mu kršitelj, kot se je to zgodilo v središču Celja, ne omogoči pravilnega ustavljanja avtobusa? »Varnost potnikov je za nas na prvem mestu. V primeru, da nepravilno parkirana vozila na avtobusnem postajališču ogrožajo prometno varnost, vozniki to sporočijo vodji poslovne enote, ki zadevo javi naprej pristojnim službam,« pojasnjujejo v Nomagu.

sl07_PARKING 2
Gre za kršitev 8. točke 4. odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Ta navaja, da sta »ustavitev in parkiranje prepovedana na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu.«

Policistom so takšne kršitve znane, vendar več kot očitno vseh kršiteljev ne zmorejo kaznovati. »Tematika nepravilnega parkiranja nam je dobro znana, saj smo dnevno pozorni na navedene kršitve in zoper kršitelje tudi ustrezno ukrepamo. Zaradi izboljšanja stanja na tem področju smo se v začetku leta 2019 tudi povezali s celjskimi mestnimi redarji,« dodajajo na Policijski upravi Celje.

sl07_parking1
Kazen za ta prekršek znaša 40 evrov.

In izplen takšnega sodelovanja? »Od 1. januarja letos do konca maja smo ukrepali 166-krat, medtem ko je bilo v enakem obdobju lani zoper takšne kršitelje 132 ukrepov,« odgovarjajo na celjski policiji.

sl07_policisti
Na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti ter občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu.

»V Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Mestne občine Celje, Občine Laško, Občine Štore in Občine Žalec so zoper voznike, ki so svoja vozila parkirali na avtobusnih postajališčih na območju Celja, od začetka leta v okviru rednega terenskega nadzora ukrepali v 113 primerih,« so nam odgovorili iz Mestne občine Celje.

SIMONA ŠOLINIČ

banner-ntrc-martinovanje

Deli