Sanje so umrle na fronti, a ljubezen v pismih še vedno živi

Marija Plemenitaš iz Dobja je izdala knjigo pisem avstro-ogrskega vojaka s fronte – Knjiga Ljuba moja Mici spomenik krajevni zgodovini

9:31

»Toda upanje imam, da se bo ta dolgi čas spremenil že kmalu bolj v veselje. Ker približuje se čas, da bodejo zapeli veselo Alelujo in potem bode za naju tudi bolj veselje, kjer se bodeva lahko ustmeno pogovarjala, ne bo treba se s peresom,« je spomladi leta 1914 takrat 29-letni Mihael Ocvirk pisal svoji izbranki Mariji Zajc v Škale pri Velenju. Ni mogel vedeti, da bodo pisma ostala njuna edina prava vez in da bo vojna tudi to prav kmalu kruto za vedno prerezala.
Marija se je na domačijo Ocvirk-Plemenitaševih poročila leta 1971. Počasi je spoznavala družinsko zgodbo moževe stare mame Marije – Micke Ocvirk, mame Marije – Mici Plemenitaš in tete Fani. V stari leseni skrinji na podstrešju je našla s tem povezan zaklad – pisma, ki jih je objavila v knjigi. Za svoj literarni prispevek k ohranjanju krajevne zgodovine je bila v tem letu tudi nagrajena z občinskim priznanjem. Več kot sto let stara pisma moževega deda Mihaela so v njeni knjigi Ljuba moja Mici spet ugledala luč sveta. Mihčeta, kot so ga klicali domači, je avtorica knjige poimenovala kar vitez iz Urwalda. Urwald je bil sinonim odročnosti in zaostalosti v krajih, kjer so živeli razbojniki in pijanci. Pisma, polna nežnosti in spoštljivosti, danes pričajo o povsem drugačni podobi teh krajev in njihovih ljudeh. Obdobje od leta 2014 do 2018 je v znamenju stoletnice prve svetovne vojne. Gre za prelomnico v človeški zgodovini, ki dotlej tako neizprosne zareze v življenje in zavest ljudi ni poznala. Kot je v spremni besedi zapisal dr. Željko Oset, so v predvojnem času evropske in svetovne velesile še vedno tekmovale za prevlado v kolonijah, družbeni sistem ni bil socialno pravičen, vendar je bil stabilen in predvidljiv. Med Nemčijo in Avstro-Ogrsko na eni in Francijo ter Veliko Britanijo na drugi se je prepad poglabljal, a tako velikega vojaškega spopada si ni predstavljal nihče.

Zgodbo lahko v celoti preberete v Novem tedniku 28. septembra 2017.