Še eno sojenje Tovšakovi zaradi zlorabe položaja

8:55

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začel predobravnavni narok zoper nekdanjo direktorico propadlega Vegrada Hildo Tovšak in nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Vegrada Branko Gabriel.

Tožilstvo jima očita zlorabo uradnega položaja. Kaznivo dejanje naj bi bilo povezano z Vegradovim omogočanjem kreditov za več kot dva milijona evrov družbi pooblaščenki, da je ta lahko kupovala delnice podrejene družbe. Obtožnica jima očita tudi oškodovanje upnikov pri domnevno spornih prenosih deležev iz Vegrada na njegovo pooblaščenko Vegrad Naložbe, nato pa še za prenos deležev na štiri druge družbe. Obe sta danes krivdo priznali.

hilda 1
Prihod Hilde Tovšak na celjsko okrožno sodišče danes zjutraj. Foto: Simona Šolinič

Višji tožilec Stanislav Pintar glede na njuni priznanji krivde za vsako posebej predlaga leto dni in šest mesecev zapora s preizkusno dobo petih let. Sodnica Mojca Turinek je danes v tem postopku, ko se je narok že začel, prejela tudi premoženjsko pravni zahtevek stečajne upraviteljice Vegrada v višini 1,6 milijona evrov, vendar je obramba obeh obtoženih zoper tak zahtevek vložila ugovor. Javnost je bila tudi nekaj časa izločena iz naroka in sicer v delu, ko je sodnica zasliševala Tovšakovo. Kaj je razlog za izločitev javnosti, ostaja tajnost, šlo pa naj bi za osebne okoliščine Tovšakove. Obravnava je razpisana za 28. junija, ko bo znano, ali bo sodišče sprejelo priznanji obtoženih. Če ju ne bo, potem Tovšakovi in Gabrielovi grozi do 8 let zapora.

Naj spomnimo, da sta bili obe pred tremi leti na celjskem sodišču že obsojeni zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Takrat naj bi denar iz blagajne vzajemne pomoči podjetja porabili za poslovanje družbe in ne za pomoč družinama dveh delavcev, ki sta umrla v delovnih nesrečah.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli