Sedem prijateljev in robot v Ameriki

Na obisku pri mladih FLL-robotikih ekipe RoboBos iz Bistrice ob Sotli

11:50

Na finalu letošnjega tekmovanja v robotiki First Lego league (FLL) so se šestim ekipam odprla vrata na mednarodna tekmovanja. Poleg ekipe iz I. OŠ Celje, ki je potovala na Dansko, si je z zmago v eni izmed kategorij posebno povabilo v Ameriko prislužila tudi ekipa iz OŠ Bistrica ob Sotli. Na šoli, ki se ponaša z najvišjimi pedagoškimi priznanji v državi, smo jih ob občinskem prazniku obiskali tudi mi.
Mladim lego zanesenjakom so kotiček uredili v majhni sobici na galeriji šolske telovadnice. Tam je ravno dovolj prostora za tekmovalno mizo, škatle s kockami in sedem fantov, ki se zavzeto sklanjajo nad svojega zmagovalnega robota. Prav nič ni podoben legendarnima 3CPO ali R2D2 iz Vojne zvezd, uboga pa vsaj toliko kot onadva. Naj vas beseda lego v robotiki ne zavede. Princip sestavljanja morda res izhaja iz otroških kock, tu pa se podobnost s preprosto igro konča. Bodoči gimnazijci, elektrotehniki, strojniki in mehatroniki že zdaj na široko odpirajo okno v svet konstruiranja, modelarjenja in programiranja.
Ideja izven znanih okvirov
Tekmovanje v FLL je sestavljeno iz štirih kategorij. V eni se med seboj v poslušnosti, učinkovitosti in hitrosti na poligonu pomerijo roboti, v drugi ocenjujejo vrednote in timsko delo, v tretji je odvisno kako dobro so izbrano tematiko udeleženci prelili v nek oprijemljiv projekt. V četrti je pomembno kako tehnično podkovani so konstrukterji in kako domišljen je njihov izdelek. Bistriška ekipa RoboBos je blestela prav v tem. Pravila tekmovanja o tehničnih karakteristikah robota so zelo stroga, naloge na poligonu za vsako od sto tisoč ekip po svetu povsem enake. Ekipa RoboBos je svojega robota zgradila iz dveh delov. Operitivni robot ima v pomoč poseben voziček. Nič takega, česar na tekmovanju še ne bi videli. A Bistričani so voziček z robotom povezali s posebnim kablom, dosegli, da se je robot sam odklopil in se v zahtevanem času vrnil v izhodiščni položaj. To pa je pustilo sodnike odprtih ust. »Marsikdo misli, da je to nekaj, kar lahko najdeš na spletu, nekaj kar smo prekopirali. Pa ni bilo tako. Ideja je povsem naša in sodniki so bili navdušeni tako na regijskem, državnem kot mednarodnem tekmovanju,« je bil na svojo ekipo ponosen mentor David Žuraj. Kot 17-letni dijak je bil najmlajši mentor na tekmovanju v Ameriki.
Kako so se fantje imeli tam, preberite v Novem tedniku v četrtek 22. junija 2017.

StO
Foto: GrupA