Spornega mesa pri nas naj ne bi bilo

15:13

Sistem varnosti in sledljivosti mesa v slovenski mesnopredelovalni industriji je dobro vzpostavljen, končni uporabniki pa so deležni varnih izdelkov, je danes v Celju ocenila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je s predstavniki uprave za varno hrano obiskala obrat Celjskih mesnin.

Kot je po ogledu celjskega obrata povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je želela prepričati ali vzpostavljen sistem sledljivosti mesa deluje in se seznaniti z vsemi postopki, ki zagotavljajo varnost od prihoda živali v klavnico do končnega izdelka. Hkrati se je želela seznaniti tudi s postopki, ki jih vodi uprava za varno hrano s svojimi inšpekcijskimi službami.

Ministrica se je dotaknila tudi očitkov, da je z javnim naročanjem v slovenske javne zavode »pride« veliko tuje hrane in tujega mesa, tudi vprašljive kakovosti.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je prepričan, da je v sistemu javnega naročanja preveč uvožene hrane. Čeprav vsaka afera, kot je zadnja s spornim poljskim mesom, lahko slabo vpliva na njihovo branžo, saj pri potrošnikih vzbuja nezaupanje. A je lahko zadnja afera hkrati priložnost, da se vsi skupaj nekaj naučimo.

Direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi je ob tem zagotovil, da spornega poljskega mesa v Sloveniji trenutno ni. Inšpektorji vzorčenja še opravljajo in če bodo ugotovili karkoli spornega in zdravju ljudem škodljivega, bodo o tem javnost obvestili.

LKK, foto: GrupA

banner-ntrc-martinovanje