Skupaj za večje osveščanje o raku trebušne slinavke

10:46

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije se je pridružilo 40 organizacijam s celega sveta, ki podpirajo prizadevanja, da v partnerstvu s skupnimi moči osveščajo in spodbudijo spremembe, ki bodo olajšale breme ene najhujših onkoloških bolezni – raka trebušne slinavke.

Rak trebušne slinavke je eden od rakov z najslabšo prognozo. Samo petina bolnikov je ob postavitvi diagnoze primerna za kirurško zdravljenje, pri tretjini je bolezen področno napredovala, pri polovici pa že razširjena.

Trebušna slinavka - simbolična

Nevarnostni dejavniki za nastanek raka trebušne slinavke so poleg starosti tudi kajenje, prehrana, bogata z mesom in živalskimi maščobami, sladkorna bolezen, kronična vnetja trebušne slinavke, izpostavitev določenim kemikalijam ter v 5-10  % dedni dejavniki.

Svetovna zveza proti raku trebušne slinavke bo vodila Svetovni dan osveščanja o raku trebušne slinavke, ki so ga v Sloveniji prvič obeležili leta 2014. Letos bo svetovni dan osveščanja o raku trebušne slinavke 17. novembra. Takrat bodo že tretje leto zapored s številnimi akcijami širili zavest, da se lahko z več prizadevanji izboljša celostna obravnava te problematike in s tem tudi stopnja preživetja bolnikov z rakom trebušne slinavke.

»Veseli smo, da sodelujemo v partnerstvu za boj proti raku trebušne slinavke. Kot se v svetu združujejo predstavniki bolnikov, strokovnjakov in politike, si želimo, da bi tudi v Sloveniji skupaj naredili korak naprej v tej smeri,«pravi prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

Žal do zdaj še ni zanesljivega presejalnega testa, ki bi učinkovito prepoznal to bolezen. Petletno preživetje ljudi s to vrsto raka obsega na svetovni ravni zgolj 2–10 odstotkov.

Svetovna zveza proti raku trebušne slinavke je mednarodna skupina organizacij zagovornic bolnikov z rakom trebušne slinavke, ki imajo namen, da breme tega raka olajšajo in pomagajo vsem, ki so prizadeti s to boleznijo.

SŠol

Deli