Služba ni vedno zabavna, kar ni nič novega

7:12

Ste se že kdaj pogovarjali z znancem o službi in ugotovili, da je njegova zanimivejša od vaše? Saj poznate zanimive službe – delo v živalskem vrtu, potovanja po svetu … A ko ste omenili, kaj počnete vi, je nastala tišina. Sedenje za mizo in odgovarjanje na e-pošto namreč ni tako zabavno, kajne?

zaposlovanje-22-11-2018Kje je zabava v vsem tem?
Šokirani in razočarani nad novo mislijo se poslovite in na poti domov neprestano razmišljate: »Kaj je sploh smisel moje službe? Kje je zabava v vsem tem?« Po glavi se vam podijo slike ljudi, ki za preživetje gledajo risanke in odločajo, katere so primerne za nacionalni program, ljudje, ki celo življenje preizkušajo sladolede in vino, ljudje, ki delajo na terenu in snemajo filme, ljudje, ki službeno igrajo računalniške igrice …
Res je, da je vse omenjeno lahko zabavno, a priznati je treba, da vse te osebe trdo delajo, da si prislužijo denar. Enako kot v vsaki drugi službi.
Nekdo, ki je zaposlen v podjetju, ki se ukvarja s filmsko produkcijo, je prvi, ki lahko pove, da je spoznavanje znanih igralcev zanimivo in vznemirljivo, a nestalni urniki, celodnevno delo in nepredvidljivost so tudi izjemno utrujajoči.
Vaša služba je hkrati lahko sozvočje vsega – samoaktualizacije, energije, nagrajevanja, izzivov … A ni potrebe, da je zabavna. In tega tudi ne smete pričakovati.
To ne pomeni, da ne boste nikoli srečni na svoji karierni poti, prav tako ne želimo reči, da nikoli ne boste imeli vznemirljivih trenutkov. Tudi sedenje za računalnikom in odgovarjanje na e-pošto lahko predstavljata zabavo, če vam dan popestri stranka ali zares čudna oseba, ki se je kar ne morete naveličati.

Kaj se zgodi, če je vaša služba vedno vir zabave?
Bistvo vaše službe ni v tem, da ste ves čas nasmejani in doživljate zabavne izkušnje. Ne prejemate mesečnega plačila za to. Vaša služba nikoli ne bo predstavljala takšnega užitka, kot ga čutite ob skakanju s padalom, ob vožnji z gokartom, ob gledanju napete nogometne tekme … Tega niti ne sme.
Pomislite, ali ne bi tudi skakanje s padalom postalo manj zanimivo, če bi postalo vaša služba. Tudi gledanje risank in odločanje, katera se lahko pojavi na nacionalni televiziji, postane sčasoma dolgočasno, saj se vam na koncu dneva zdijo že vse enake in med njimi sploh ne prepoznate razlik. Vse bi vam čez nekaj časa predstavljalo nujo, ne več zabave.
Ko se boste naslednjič z znancem pogovarjali o službi, mu dovolite, da spregovori in se vam odpre sam. Hitro se bo dotaknil tudi frustracij, na katere ne bi niti pomislili, če ne bi delil izkušenj z vami. Naj vam pove, ali se na tem področju vidi čez pet let. Naj vam razloži, kje še vidi izzive (če jih).

Zabavno ni zabavno za vsakogar
Zapomnite si, zabava je relativna. Vedno obstajata dve plati medalje in dovolite si opaziti obe. Videli boste, kaj vam lahko povejo tisti, katerih službe kujete v zvezde.
Zadovoljite se s kariero, ki ni vedno zabavna. Osredotočite se raje na razvoj svojih spretnosti in na svoje interese, spremenite način dela tam, kjer se vam zdi potrebno, sodelujte z ljudmi, ki vas psihično hranijo. Vse to so postavke, ki vam lahko dolgoročno prinesejo veliko več kot le zabavo.

Ekipa MojeDelo.com

narocite-nt

Deli