Služijo občine, ki imajo terme. Kaj pa ostale?

9:34

Sredi marca je začel veljati nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki ureja načrtovanje in izvajanje razvoja turizma na državni in lokalni ravni. Občine so z njim dobile možnost povišanja turistične takse in s tem tudi bistveno večjo obveznost za razvoj turizma na svojem območju. Poleg turistične takse je zakon uvedel promocijsko takso, ki jo bo Slovenska turistična organizacija uporabila za promocijo na tujih trgih.

F008992-kozjansko_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-l
Foto: slovenia.info

 Občine morajo v skladu z zakonom do 15. junija letos sprejeti nove odloke o turistični taksi. Nekaj jih je to že storilo, številne jih bodo kmalu. Doslej je bila najvišja vrednost turistične takse 1,265 evra, po novem bo lahko znašala največ 2,50 evra. Občine se odločajo za različne zneske turističnih taks. Ob najvišjem znesku turistične takse 2,50 evra bo promocijska taksa znašala 0,625 evra, tako da bo gost plačal obe taksi v skupni višini 3,13 evra.

V Sloveniji največ turistična takse pobere Občina Piran, kar 2,1 milijona evrov, sledita ji Mestna občina Ljubljana z 1,6 milijona evrov in Bled z 1,2 milijona evrov. V letu 2017 je Slovenija na račun turistične takse pobrala 13,5 milijona evrov, kar je 14,4 odstotka več kot leto prej. Posebej je zanimivo in žalostno obenem, da kar 43 slovenskih občin ni imelo prihodkov v svoje poračune na račun turistične takse.

Preverili smo nekaj občin v Savinjski regiji, za kaj so namenile turistično takso in kakšne imajo načrte.

V zadnji številki Novega tednika pa tudi, katere občine v naši regiji so v proračun s pomočjo turistične takse prinesle manj kot tisoč evrov.

BARBARA GRADIČ OSET

 

narocite-nt

Deli