Sojenje za umor: očiten poskus zavlačevanja?

10:45

V začetku marca naj bi Romeu Bajdetu, obtoženemu umora svoje partnerke konec leta 2015 v Velenju, izrekli sodbo. Sredi marca bi se mu namreč iztekel pripor, če sodbe do takrat ne bo, ga bodo morali izpustiti na prostost. Tik pred zaključkom sojenja pa pričakovano prihaja do novih zapletov. Kot smo poročali, je Bajde v začetku tega tedna zaužil preveč tablet in pristal v bolnišnici. Na tak način naj bi poskušal ves postopek zavlačevati, meni tožilstvo.

Bajdeta so v ponedeljek sprejeli v celjskem urgentnem centru, torej zaradi zaužitja preveč tablet. Zaradi tega so mu predpisali zdravljenje z ogljem in dejali, da naj ne jemlje zdravil, ki jih uživa že nekaj časa, ker naj ne bi učinkovala. Tako je danes razlagal senatu. Zaradi tega naj ne bi bil sposoben spremljati sojenja.

AT1Y8166
Foto: SHERPA

A je sodnik danes preveril ozadje in ugotovil, da naj bi Bajde odklanjal zdravila, ki bi jih moral jemati. Zato je sodnik zavrnil Bajdetov predlog, da naj sodišče angažira izvedenca, ki bi presodil, ali je sposoben spremljati sojenje ali ne. Ker pa ima obtoženi danes tudi pregled pri psihiatru, je sodnik Zoran Lenovšek dejal, da bo izvedenca angažiral po potrebi, odvisno od današnjih psihiatrovih ugotovitev. Je pa sodnik zavrnil tudi predlog Bajdetove obrambe po novih izvedencih psihiatrične in psihološke stroke. Znano je, da izdelava takšnih mnenj terja svoj čas, kar bi lahko pomenilo, da bi Bajde zaradi tega odkorakal na prostost.

Romeo Bajde

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek pravi, da gre za evidenten Bajdetov poskus zavlačevanja, njegova odvetnica Maksimilijana Kincl Mlakar pa, da ne gre za zavlačevanje, češ da ni nenavadno, da nekdo, ki mu grozi do 30 let zapora, kdaj »včasih kaj kompenzira«. Bajde je v prvem sojenju dobil 13 let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Tožilka bo najverjetneje v zaključnem govoru zanj predlagala kot v prvem sojenju – več kot 20 let zapora. Kakšno kazen bo dobil, bo znano 1. ali 2. marca, takrat sta razpisani kar dve obravnavi. Če bo vmes prišlo še do kakšnega zapleta, pa je sodnik razpisal še dva rezervna datuma, in sicer 8. in 9. marca.

SŠol

narocite-nt

Deli