Sopranistka laških korenin

12:56

Sinoči so lahko abonenti in drugi poslušalci uživali na letošnjem zadnjem glasbenem večeru v okviru cikla Vesperae Musicae, ki ga že vrsto let pripravlja Hiša kulture Celje. S samospevom in z arijami iz oper ter operet se je v Narodnem domu predstavila sopranistka Nika Gorič, ki jo je na klavirju spremljal pianist in dirigent  Simon Dvoršak.

Nika Gorič, Mariborčanka deloma laških korenin, velja za trenutno eno najvidnejših slovenskih vokalnih solistk na mednarodnem prizorišču. V Celju se je predstavila s pestrim programom v ruskem, nemškem, francoskem in italijanskem jeziku. Poslušalci so v prvem delu slišali predvsem arije iz oper italijanskih skladateljev, zlasti pa jih je navdušila v zadnjem delu, kp je predstavila izbor iz operetnega programa, ki je pri nas po krivici nekoliko zapostavljen, kot je v uvodnem pogovoru povedal Simon Dvoršak.

Mlada glasbenica je po študiju v Gradcu uspešno končala šolanje še na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat. Prejela je vrsto nagrad in redno nastopa na najuglednejših koncertnih odrih in v opernih hišah po svetu. Prihodnje leto pripravlja novo zgoščenko. Seveda v pogovoru nismo mogli mimo njenih laških korenin:

Kako da se je po študiju v tujini vrnila v Slovenijo? Veliko mladih se žal odloči drugače … Nika Gorič:

Njena pot umetnice na svobodi ni enostavna, zato si želi tudi bolj stalno sodelovanje s kakšno operno hišo, pravi. Ob tem mora ves čas skrbno paziti na svoj glas, k čemur pomagata način zdravega življenja in še kak skrivni recept:

Po tistem, kar smo slišali, recept odlično deluje.

TC; foto: Kauppo Kikas

nika

Deli