Šoštanj – kako sobivati z okoljskimi bremeni?

14:00

Ob imenu občine Šoštanj naprej pomislimo na termoelektrarno. Slednja daje kruh številnim občanom in skrbi za gospodarski razvoj območja, kljub temu pa vpliva na tamkajšnje okolje. Zato smo tri kandidate, ki se potegujejo za mesto šoštanjskega župana, prosili za mnenje o tem, kako si v prihodnje predstavljajo sobivanje z okoljskimi bremeni elektrarne in kaj pravijo o tem, da bi Teš sežigala frakcije komunalnih odpadkov.

Slovenska demokratska stranka stavi na dosedanjega župana Darka Meniha, ki to vlogo opravlja od leta 2006. Ta je povedal, da občina doslej od termoelektrarne ni prejela nobene uradne informacije o tem, da naj bi v tamkajšnjih blokih kurili komunalne odpadke. Sprašuje se, če mora zato, da ima Slovenija eno tretjino potrebne električne energije, Šoštanj res plačati z uničenim življenjskim okoljem.

Bojana Žnider kandidira ob podpori Socialnih demokratov. Članica občinskega sveta je od leta 2014 in prav tako nasprotuje novim okoljskim bremenom.

Za mesto na čelu občine se bo potegoval še Matic Mežnar, ki ga za župana predlaga lista Mladi za Šoštanj. Mežnar meni, da je Šaleška dolina zaradi dejavnosti termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje že dovolj onesnažena.

Dodal je še, da si občina nenazadnje zaradi vseh okoljskih bremen zasluži denarno odškodnino.

TS

termoelektrarna_sostanj_gr_r (2)