Španska sodobna Rdeča kapica

12:17

Špansko gledališče Kreatro I. gimnazije v Celju je letos pripravilo že svojo osmo predstavo. Tokrat se je odločilo za izvedbo vsem zelo znane Grimmove pravljice Rdeča kapica, ki jo je gledališče prilagodilo za mladinsko občinstvo. S predstavo so se uspešno predstavili domačemu in tudi širšemu občinstvu. V sredo, 16. marca, so namreč sodelovali na Teatroli 8 – mednarodnem festivalu srednješolskega gledališča v španščini, ki je bil letos na odru II. gimnazije Maribor. Nastopilo je sedem gledaliških skupin iz treh držav: s Slovaške, iz Italije in Slovenije.

Rosita, un lobo y una abuela chula – kot je naslov predstave – je zabavna zgodba o deklici, ki živi z očetom gospodinjcem, ki jo vsak teden pošlje k babici. Vendar se njena pot konča drugače kot tista v pravljici, naleti namreč na dve pacifistki in na volka vegetarijanca. Do zapleta tako pravzaprav ne bi smelo priti, če le ne bi obstajala volkov ambiciozni in krvoločni oče in lovec, ki si domišlja, da je Chuck Norris. Gledališka skupina se je predstavila v zasedbi Zala Županič, Grega Batič, Miha Rušnik, Neža Fink, Maša Smajila, Tadeja Polak, Maja Trebše in Neža Napret ter tehnični mojster Martin Rafael Gulin. Skupina je požela bučen aplavz in čestitke gledaliških kolegov. Za Zalo Županič, ki je igrala naslovno vlogo, je marsikdo vprašal, ali je mogoče Španka.

Španska sodobna Rdeča kapica
Španska sodobna Rdeča kapica

Celotno dogajanje je bilo mogoče spremljati preko Snapchata (prvagim). Kajuhovci so tako suvereno zastopali svojo gimnazijo na tem mednarodnem dogodku, ki sta ga obiskala veleposlanik Španije José Luis de la Peña in odpravnik poslov z venezuelskega veleposlaništva Wilmer Armando Depablos. Oba gosta sta dijake nagovorila, jih pohvalila in se jim zahvalila, da skrbijo za promocijo španščine in španske kulture v Sloveniji. Pri organizaciji festivala je sodelovala tudi mentorica španskega gledališča Nataša Peunik. Predstavo so sicer za celjske gledalce odigrali štirikrat, gostovali pa so tudi na Gimnaziji Poljane.

NP, foto: MARTIN RAFAEL GULIN

 

Deli