Spirit bo iz Slovenskih Konjic poletel v svet

9:02

Podjejte Trixy aviations se v Slovenskih Konjicah od leta 2010 ukvarja s proizvodnjo žirokopterjev. Gre za hibride med ultralahkimi letali in helikopterji.  Včeraj so na konjiškem letališču javnosti predstavili nov model Spirit, ob tem pa slovesno odprli nov hangar. Med visokimi gosti je bil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Direktor podjetja je Avstrijec egipčanskih korenin Rainer Farrag. Kot pravi je živel in delal že povsod po svetu, a je za sedež svojega podjetja in deželo bivanja izbral Slovenijo, natančneje Slovenske Konjice.

Rainer Farrag:

»Če iščemo ceneno delovno silo, je v Sloveniji ne bomo našli. Cenejše delavce najdem celo v Nemčiji, v Berlinu. Sicer pa jih ne gre primerjati. Slovenci so nepremagljivi, so najboljši. Njihova miselnost je zelo drugačna, zelo zavzeti so da dosežejo cilje in se dokažejo. Velikost ne šteje veliko, ker lahko dvomilijonski narod doseže več kot kakšen drug, s sto milijoni pripadnikov. Stopnja izobrazbe je visoka, ljudje so prijazni, dežela je lepa, čista in varna. Zato sem prišel sem. Če bi iskal ceneno delovno silo, bi šel drugam. Druge države so cenejše, a neprimerljive,”  pravi  Farrag.

V petih letih je podjetje praktično iz nič zraslo v mednarodno pomembno podjetje, ki je tudi družbeno in okoljsko zelo odgovorno. Trenutno v Konjicah zaposlujejo okrog 25 ljudi, v kratkem bodo število podvojili. Vse pa je odvisno od gradnje letališke steze, ki bi jim omogočila testiranje zračnih plovil vse leto, ne glede na vremenske razmere.

Posebnost modela Spirit je v tem, da pilot in kopilot sedita vzporedno in ne drug za drugim, kot je v navadi pri večini modelov. Cena takega vozila je okrog 40 tisoč evrov, naročila pa že prihajajo z vsega sveta.

StO

Foto: SHERPA

banner-ntrc-martinovanje