Spominski park z novim kipom Musija

10:37

 

ŠOŠTANJ – Spominski park pred Osnovno šolo Karla Destovnika Kajuha, v katerem je že šest zaslužnih lokalnih rojakov, so dopolnili s kipom zaslužnega občana Petra Musija.

musi
Peter Musi je dobil častno mesto med zaslužnimi občani Šoštanja. (Foto: Občina Šoštanj)

Rodil se je leta 1799 na Vranskem in med drugim v Šoštanju ustanovil prvo javno predčitalniško knjižnico, pojasnjuje župan Šoštanja Darko Menih.

Njegova nesebična skrb za revne otroke, ki jim je pred začetkom šolskega leta priskrbel obleko, obutev in šolske potrebščine, se je prenesla tudi na kasnejše šolske upravitelje.

Za svoje delovanje je dobil več odlikovanj, najvišje je bil zlati križec s krono. Bil je ustanovitelj prve šolske hranilnice v Sloveniji in spoštljiv odnos je do njega izkazovala tudi Ljubljanska banka. Leta 1976 je v preddverje avle v Velenju postavila njegov doprsni kip, delo akademskega kiparja Milisava Tomanića. Občina Šoštanj si je vsa ta leta prizadevala, da bi ta kip postavila v park. Ob odprtju prenovljene enote v Šoštanju pa je banka kip podarila občini. Župan Občine Šoštanj Darko Menih je dodal, da je kip Musija zdaj dobil svoje častno mesto.

Deli