Poezija ni ogrožena

1:52

Na Starem gradu Celje so včeraj zvečer podelili 22. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko in zlatnik poezije.  Žirija je soglasno odločila, da je letošnji lavreat postal Tone Škrjanec.  Zlatnik poezije je prejela pesnica Bina Štampe Žmavc za opus poezije za otroke in odrasle. Fit media je tretje leto zapovrstjo podelila malo Veroniko za najboljšo srednješolsko pesem, letos je avtor zmagovalne pesmi Tilen Letner. 

_MG_0620
Od leve stojijo: Tilen Letner, Bina Štampe Žmavc in Tone Škrjanec (Foto: GrupA

S poezijo Toneta Pavčka, ki jo je prebirala Saša Pavček, se je začel večer poezije Srca. Tone Pavček, Veronikin nagrajenec in prejemnik zlatnika poezije, bi letos praznoval devetdeseti rojstni dan. A večer, ki ga je z glasbo dopolnjevala Manca Izmajlova, je bil namenjen letošnjim nagrajencem. Letošnji Veronikin lavreat je na slovesnosti na celjskem Starem gradu postal pesnik Tone Škrjanec. Strokovna komisija je med drugim zapisala, da če Škrjančeve pesmi beremo med vrsticami, lahko v njih zaznamo globok eksistencialni angažma in ranljivost ob zavedanju, da so v današnji družbi topli in pristni človeški odnosi vse bolj ogroženi. Ogrožena pa po Škrjančevem mnenju ni poezija.

banner-teal

Letos je zlatnik poezije prejela pesnica Bina Štampe Žmavc. nagrado je prejela za opus poezije za otroke in odrasle ter za izjemno barvitost, svežino, igrivost in milino pesniškega jezika. Nagrade je bila izjemno vesela, a na podelitvi so jo objemali mešani občutki

Bina Štampe Žmavc: Zakaj je srce

Tone Pavček: Meni je lep ta svet (deklamira Saša Pavček

BGO

Deli