Standardi za varnost so jasni, kaj država čaka?

12:15

Zavedanja o varnosti malo, strahu pred odgovornostjo nas sodiščih pa veliko

Celoten članek, v katerem sogovornica navaja ključne stvari, ki bi jih država morala upoštevati in “slišati”, saj gre za varnost več tisoč kopalcev, ki tobogane na kopališčih dnevno uporabljajo, je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

Ko smo pred štirinajstimi dnevi raziskovali, kako je poskrbljeno za varnost na slovenskih bazenskih kopališčih, smo preverjali tudi, kdo preverja varnost vodnih toboganov. Nihče, ampak resnično nihče na inšpektoratih nam ni znal pojasniti naslednje: kdo v Sloveniji preverja, ali so tobogani, ki so v uporabi, ustrezni! Po objavi članka je z nami navezala stik Andreja Bednjički iz celjskega inštituta Isera. Bednjičkijeva, ki je nadzornica zagotavljanja varnosti na opremah za prosti čas, nam je v pogovoru osvetlila ozadje tega, zakaj nam nihče v Sloveniji ni dal odgovora na naše vprašanje. Stanje je zaskrbljujoče!

Iz besed v tujini izjemno podkovane strokovnjakinje Andreje Bednjički iz inštituta Isera je razbrati, da bo Slovenija morala na tem področju še ogromno storiti, da se bo lahko pohvalila s tem, da so vodni tobogani med najvarnejšimi.

Upravičena kritika gre na vse inšpektorate, kjer smo iskali odgovore. Zato, ker nam nihče ni niti omenil, da pravzaprav obstajajo Standardi za zagotavljanje varnosti na vodnih toboganih, ki so uveljavljeni v vsej Evropski uniji! Dostopni so tudi vsem uradnikom, ki bi jih v sklopu svojega dela skorajda morali poznati, ali pa vsaj vedeti, da obstajajo. Sogovornica nam je odgovore na naša vprašanja – za razliko od inšpektoratov – dobesedno stresla iz rokava. In njeni odgovori kažejo na to, da je situacija v Sloveniji na področju varnosti vodnih toboganov (pa tudi na področju otroških igral) zaskrbljujoča do te mere, da bo država enkrat morala zagristi v to kislo jabolko in stvari urediti.

Vir: Pixabay

Medtem ko resda veljajo pravila, pogoji in smernice pri gradnji toboganov, pa se zaplete predvsem na točki, ko tobogane v kopališčih začnejo uporabljati. Takrat se začne šele prava odgovornost lastnikov preko rednega vzdrževanja, usposabljanja osebja in vodenja ustrezne dokumentacije. Verjeli ali ne, v Sloveniji so lastniki toboganov (vodstva kopališč) prepuščeni sami sebi, ko je govora o varnosti vodnih toboganov, ko so ta že v uporabi. Ne govorimo torej samo o opozorilnih tablah ali kopališkem osebju ob toboganih, govora je o varnosti in ustreznosti toboganov, po katerih se dnevno spušča več tisoč ljudi. Toliko je tudi možnosti za nesreče.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

Deli