Štiri skrivnosti uspešnih iskalcev zaposlitve

8:48

V obdobju iskanja zaposlitve smo izredno ranljivi. Optimizem, ki nas preveva na začetku procesa, morda hitro zbledi in začnemo se spraševati, zakaj traja tako dolgo in zakaj za delodajalce nismo zanimivi. Čez čas se ujamemo v izredno tesnobno stanje, v katerem dvomimo v svoje spretnosti, talente in sposobnosti.
Kako preživeti to negativno obdobje? Se še spomnite tistega podjetja, o katerem vam je prijatelj govoril, da trenutno išče okrepitve? Mogoče je čas, da navežete stik z njim. Začnite sestavljati seznam želenih delodajalcev in delovnih nalog, ki bi vas zanimale. Tako boste imeli vse zapisano na enem mestu in boste lahko po vrstnem redu začeli pošiljati prošnje za delovna mesta, spremna pisma in posodobljen življenjepis.

zaposlovanje-31-08-2017

Predstavljajte si cilj
V življenju je vedno dobro imeti cilje, kratkoročne ali dolgoročne. Pomembno je, da si jih znate predstavljati – psihologi temu rečejo »vizualizirati«.
Ni pravilnega in napačnega načina, da dokončate vizualizacijo, lahko pa začnete s piši-briši tablico, ki jo boste popisovali in vas bo neprestano spominjala na to, k čemu v resnici stremite in koliko vam do tega še manjka. Cilj si lahko tudi narišete, ga sestavite s fotografijami, z izrezki iz revij ali s slikami – vse, kar vas spominja nanj in ima za vas poseben pomen, je primeren način vizualizacije.

Zakopljite pesimizem
Zavedati se morate, da bodo prihajali negativni in zavrnjeni odgovori, zato naj vas to ne potre. Sprijazniti se morate s tem, da ne boste dobili ravno vsake zaposlitve, ki si jo želite, zato vas padci naj ne spravijo iz tira ali še huje – pripravijo do tega, da bi zaradi njih odnehali! Če ste vseeno dobili občutek, da vas navdaja prevelika tesnoba, si preberite kakšno knjigo o premagovanju samega sebe in osebnostni rasti. Kognitivne behavioristične terapije tudi lahko premaknejo vaše mišljenje na točko, kjer se zamislite, obrnete za 180 stopinj in krenete po novi, pozitivni poti.
Zapomnite si, da negativnost ni produktivna in nikoli ne bo, saj vas tlači ravno takrat, ko potrebujete nekaj ali nekoga, ki vam bo pomagal preplezati najtežji življenjski vrh. Postavite si časovni mejnik, do kdaj še lahko razmišljate pesimistično, nato obrnite nov list v življenju in pojdite na delo.

Ne pozabite na pretekle uspehe
Vse je stvar stališča, pravijo, zato je tudi pomembno, kako gledate na svoje pretekle dogodke, uspehe in padce.
Svetujemo vam, da si kupite beležko, ki bo služila le vašim uspehom, ter vanjo redno beležite vse podvige (ne le na službenem in kariernem področju). Res je, stvari bodo postale ostrejše in včasih grde (tako fizično kot psihično, čustveno ali duhovno) zato je ključno, da imate neprestano zapisane vse lepe in uspešne dogodke, ki so se vam v preteklem obdobju zgodili. Pet minut dnevno vam v resnici ne bo pomenilo veliko, a bo vseeno prineslo mnogo pozitivnih misli in spodbude ravno takrat, ko bo vaša glava polna črnih in negativnih dojemanj sveta. Na ta način boste prepoznali širši smisel življenja in v njem uživali.

Bodite aktiven prostovoljec
Namesto da vsako popoldne porabite za iskanje nove zaposlitve in izpolnjevanje prošenj za delovna mesta, raje dneve izkoristite za svoje talente in za to, da jih boste razvijali v skladu s svojimi zmožnostmi. Opazili boste, da boste s prostovoljnim delom kar naenkrat odprli vrata za širše področje, kot ste ga imeli v mislih, na katerem boste lahko razvijali svoje spretnosti. Na ta način se boste izognili negativnemu fenomenu, da bi bili nezaposljivi, in poskrbeli za to, da boste postali izredno zanimivi na trgu dela. Takoj ko boste zgrabili prostovoljne priložnosti, se bo v vas zbudila moč in se bo izgubila šibkost, ki vas trenutno na določenem področju opisuje in zadržuje, razvili boste tudi nove sposobnosti ter pridobili zlata vredne izkušnje. To, da med iskanjem zaposlitve ostanete pozitivni in storite nekaj dobrega za svojo krajevno skupnost, bodo delodajalci upoštevali in vam dali priložnost v svojem delovnem krogu.

ANJA DAMJANOVIĆ
MojeDelo.com

Deli