Sto kilogramov je že šlo!

10:59

Skoraj ne more biti boljše. Dvajseterica je do zdaj shujšala že za 103 kilograme! Skoraj vsi so že opazili, da niso izgubili samo kilograme, ampak tudi nekaj zdravstvenih težav, ki so jih morda mučile zaradi prekomerne telesne teže. Da to drži, kažejo rezultati torkovih meritev holesterola, krvnega tlaka in sladkorja v krvi, ki sta jih izvajali študentki Visoke zdravstvene šole Celje. Skoraj vse te vrednosti udeležencev so bile v ‘normali’, samo dva sta imela nekoliko povišan krvni tlak.

V torek so se pogovarjali o stresu in duševnih stiskah. Različna občutja, ki jih morda doživljajo zaradi prekomerne telesne teže, bi lahko koga ponesla tudi v slabše duševno počutje. Depresija in debelost sta lahko tesno povezani, ni pa nujno. “Treba pa je razumeti, da ima depresija tudi kemično hormonalne značilnosti, ki lahko privedejo do debelosti,” jim je razložila zdravnica Nuša Konec Juričič iz celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dobra popotnica k boljšemu počutju pa je zagotovo dejstvo, ki ga zdaj že opazijo vsi – manjši je obseg pasu, več je možnosti za tiste obleke, ki so si jih želeli, s tem se izboljšuje tudi samopodoba. “To je krasna motivacija. Spremembe so torej vidne. Zato je tudi lažje motiviran nekdo, ki hujša, saj spremembe vidi, kot pa kadilec, da bo nehal kaditi, ker sprememb navzven ne vidi tako hitro,” za primerjavo še dodaja Konec Juričičeva.

SŠol

Foto: GrupA

KATJA SKERBIS

 

Katja Skerbiš

“Rezultati so pričakovani, zadovoljna sem, bom pa še bolj vesela, če bom dala kakšen kilogram stran,” se nasmehne Katja Skerbiš. Shujšala je že za več 6 kilogramov , še kakšnih deset bi se jih rada znebila. Glede na motiviranost in pridnost ji bo tudi kmalu uspelo, oziroma še celo več kot 10 kilogramov. V akciji je pred leti že sodelovala, a je razložila, da je takrat imela nekaj zdravstvenih težav in da se je teža na žalost povrnila, pa tudi manj odločna je bila kot je letos. “Nisem se toliko gibala, zjutraj nisem zajtrkovala, zvečer pa sem jedla na polno. Zdaj je drugače. Več se gibam, v fitnesu sem skoraj vsak dan, počutim se bolje, celo vezalke si lahko zavežem …,” se spet nasmeji. “Motivacija je tudi moja prijateljica v skupini, ki me bo spodbujala, da s tem nadaljujem tudi po končani akciji. Boste lahko preverili.” Seveda bomo. Dihali bomo za vrat. Obljubimo.