Sumljiv bel kombi v okolici šol: resničnost ali domišljija?

11:33

Poročali smo že o sumljivem belem kombiju, ki naj bi ga opazili v okolici šol, pri čemer naj bi voznik v vozilo vabil mladoletne otroke. V zadnjih štirinajstih dneh naj bi takšno vozilo spet videli na območjih Medloga, Ostrožnega in Lopate. Informacije o sumljivem vozniku belega kombija kapljajo z vseh koncev Slovenije, ne samo s Celjskega. Pravzaprav iz vsega sveta.

Več podrobnosti o tem v tiskani izdaji Novega tednika. Pogovarjali smo se tudi z dvema ravnateljema, ki sta o pojavu sumljivega vozila opozorila starše šolarjev. 

Policijska uprava Celje trenutno ne preiskuje primera, v kateri bi policisti ugotavljali, ali takšen voznik obstaja ali ne. A so bili policisti Policijske postaje Celje do zdaj že večkrat obveščeni o tem, da naj bi voznik belega vozila pred nekaterimi šolami nagovarjal otroke, naj prisedejo k njemu.

BEL KOMBI

»Policija je v okolici šol redno prisotna, patrulje izvajajo redne obhode šol. Poleg rednega dela policisti tudi predavajo otrokom o tem, kako se varno obnašati in kako ravnati v primeru, če pride do takšne situacije,« pravi pomočnik komandirja Policijske postaje Celje Rok Naveršnik.

»Informacije o belem kombiju se pojavljajo v različnih koncih Slovenije. In to kaže na to, kako odrasli govorimo z otroki o možnosti zlorabe, ugrabitve, koliko namenjamo v teh pogovorih pozornosti drugim, neznanim ljudem, ki naj bi otrokom grozili oziroma naj bi bili nevarni. Zanimivo je, da vsi podatki in raziskave kažejo, da so otroci najbolj ogroženi zaradi znanih ljudi. Ugrabljajo jih nekdanji partnerji, ljudje iz ožje okolice, znanci. Zelo redko to storijo neznanci,« opozarja predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin.

OTROK-HOJA

Kot dodaja, je pomembno predvsem to, kako se na takšne informacije odzovemo starejši. »Hkrati poudarjam, da se je treba pogovarjati z otroki o različnih vrstah nevarnosti, ker tako omejimo njihov strah. Treba jim je pojasniti, kako naj v takšnih situacijah ravnajo. Torej je pomembno, da vedo, da vsi ljudje le niso dobronamerni. In če pride do takšnega dogodka, naj poiščejo drugo odraslo osebo, naj povedo, kaj se je zgodilo, in naj ne ostajajo sami,« svetuje sogovornica.

Da imajo pri prepoznavanju nevarnosti, s katerimi se otroci lahko srečajo, pomembno vlogo predvsem starši in šole, opozarja Andrej Kovačič iz Inštituta za varnostno kulturo in Slovenskega združenja za varen svet. »Šole bi morale o teh temah imeti redne ›varne ure‹, kjer bi z otroki obravnavale t. i. varne teme, kjer bi mladi prišli do konkretnih informacij in znanja, ki ga običajno doma ne dobijo. Pomembno vlogo pri osveščanju otrok in mladih o nevarnostih imajo tudi nevladne organizacije. V tej smeri je treba krepiti povezovanje v skupnosti, tudi z občani, ki so aktivni na področju lokalne varnosti. Ti najbolj (pre)poznajo razmere v določeni skupnosti, kamor spadajo tudi nevarnosti za otroke in mlade,« dodaja Kovačič.

»Ob tem je treba otroke jemati resno, kajti vsaka informacija, ki je na prvi pogled še tako nedolžna za odraslega, lahko otroku predstavlja nevarnost za njegov notranji svet. Če se na otrokovo informacijo ne odzovemo z vso skrbnostjo, pogosto pripelje do tega, da nam ne zaupa več, kaj se dogaja njemu in njegovim vrstnikom, kar je lahko tudi potencialna nevarnost,« dodaja sogovornik.

SIMONA ŠOLINIČ

narocite-nt

Deli