Teden možganov: kako pa vi skrbite zanje?

12:38

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu, in pri kateri Sinapsa, slovensko društvo za nevroznanost, sodeluje že vse od leta 2004. Vsako leto skupina navdušenih prostovoljcev, ki prihajajo iz različnih strok (študenti medicine, psihologije, kognitivne znanosti, sociologije …), pripravi program izobraževalnih dogodkov, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti po vsej Sloveniji. Srečanja nosijo letos slogan Na pragu bolečine.

Ob tej priložnosti tudi Center za krepitev zdravja Šentjur pripravlja danes ob 14. uri predavanje Skrb za možgane, vodil ga bo specialist Blaž Koritnik, ki je tudi predstojnik Centra za živčno- mišične bolezni.

mozgani

»Bolečina je namreč pojav, ki se dotakne vseh plati človekovega obstoja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj ter trenutnih razmer, včasih ni posledica fizičnega dražljaja, ampak je njen izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Bolečina  ni vselej le slaba, saj lahko predstavlja povod za rast in spremembe v našem življenju,« pravijo pri Sinapsi. Ob letošnjem tednu možganov bo javnosti od sredine tedna dostopna posebna spletna stran zdravaglava.si. Spletišče bo javnosti olajšalo dostop do znanstvenih spoznanj o možganih in skrbi za njihovo zdravje na razumljiv način. »Obenem bo spodbujalo znanstven način razmišljanja in uporabo znanstvenih spoznanj vsakdanjem življenju. Dodatno uporabno vrednost pa spletišče nosi v svojem interaktivnem delu, ki bo uporabnikom omogočil izbiro in izvajanje programov o skrbi za zdravje. Hkrati bo ta spletna stran iztočnica za nadaljnje posvete, ukrepe in oblikovanje nacionalne strategije za izboljšanje primarnega preprečevanja možganskih motenj v Sloveniji,« navajajo pri Sinapsi. Vzpostavitev spletne strani je rezultat sodelovanja študentov in mentorjev Univerze v Ljubljani, omogočila pa ga je podpora Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

SŠol

Foto: Pixabay

Deli