Teden na Finskem

12:24

Štirje dijaki drugega in tretjega letnika programa logistični tehnik smo bili v okviru projekta Lemo (Learning E-Mobility, Učeča se mobilnost) en teden na Finskem.
Večina nas je prvič potovala z letalom, zato je bilo to posebno doživetje. Prvi dan smo spoznali dijake s Hrvaške in Finske (ki tudi sodelujejo v projektu) in si ogledali tamkajšnji šolski center v Kouvoli. Med drugim smo obiskali dijake, ki se učijo izdelovanja računalniških igric, in odšli v šolo za tehnike helikopterjev. Pokazali so nam prostore, kjer imajo helikopterje za učenje.
Drugi dan smo obiskali Biosampo center, kjer med drugim izdelujejo gorivo iz odpadnih snovi. Prikazali so nam, kako narediti gorivo iz odpadnega olja in žagovine. Vozili smo se s segwayem (vozilo, podobno rolki), ki se polni na sončne celice. Ogledali smo si univerzo, kjer izdelujejo ladje na solarni pogon, s katerimi nato tekmujejo na raznih tekmovanjih po Evropi.
Tretji dan smo se odpravili do podjetja Woikoski, ki se ukvarja s hibridnimi vozili, z enim smo se tudi zapeljali. Pokazali so nam način polnjenja tega avtomobila. Sledil je obisk Aalto univerze, kjer so imeli električni robotski minibus, ki vozi brez voznika, upravlja pa ga računalnik. Vožnja z njim je bila zelo privlačna.
Naslednji dan smo se odpravili v glavno mesto Finske Helsinke, kjer smo si ogledali univerzo uporabnih znanosti, kjer se študenti ukvarjajo z izdelovanjem električnih dirkalnih avtomobilov. Odpravili smo se do BMW-poslovalnice, kjer prodajajo izključno električne avtomobile te znamke. Spoznali smo še možnost najema električnih avtomobilov, videli Brandt Bike World, kjer se večinoma ukvarjajo s prodajo motornih koles znamke Honda, in si ogledali električno motorno kolo Zero S.
Celotna izkušnja potovanja je bila zelo zanimiva. Komaj čakamo, da nas bodo v okviru projekta sredi novembra obiskali dijaki s Finske in Hrvaške, štirje dijaki naše šole pa so te dni na enotedenski izmenjavi na Hrvaško.
Na Finskem smo bili Filip Matko Sotošek, Nejc Arzenšek, Tina Šmerc, Eva Ferlič in mentor Boštjan Kolbič.

EF

dijaki

Deli