Teh 6 desetletij Muzeja Velenje

8:14

November je v Muzeju Velenje še posebej prazničen, saj muzej praznuje svoj šestdeseti rojstni dan. Osrednjo slovesnost ob 60-letnici delovanja muzeja bodo pripravili danes ob 19.30 v Veliki dvorani Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Z Mladinskim pihalnim orkestrom glasbene šole, ki šestdeset let delovanja prav tako zaznamuje to jesen, bodo pripravili koncert z naslovom Teh 6 desetletij. Na prireditvi bo zbrane nagovoril tudi minister za kulturo Anton Peršak. 

_MG_5953
Foto: GrupA

Leta 1957 je bil na pobudo Društva rudarskih in metalurških inženirjev in tehnikov ustanovljen Muzej slovenskih premogovnikov, ki je svoje prostore dobil v Velenjskem gradu. Muzej Velenje je v Šaleški dolini opazna kulturna ustanova, ki s svojim delovanjem sooblikuje kulturni utrip. V prvi vrsti pa je pomembno, da opravlja svoje osnovne naloge, pravi direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart.

Muzej obiskovalcem na Velenjskem gradu ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav ter vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Poleg zbirk, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, ter:

 Muzej Velenje svojo 60-letnico obeležuje že vse od konca lanskega leta. V minulih mesecih so pripravili kar nekaj prireditev, razstav in izdali nekaj manjših publikacij. Današnji program na osrednji slovesnosti pripravlja muzej s pihalnim orkestrom, dodaja Mojca Ževart.

 Praznovanje se bo nadaljevalo jutri, ko bodo ob 12-ih na Velenjskem gradu odprli novo razstavišče, ki so ga poimenovali Grajski svod.

BGO

narocite-nt

Deli