Tudi v Celju preobremenjeni družinski zdravniki

13:04

Že v začetku januarja smo poročali o preobremenjenosti in pomanjkanju družinskih zdravnikov in da se kritičnimi razmerami srečujejo tudi v Zdravstvenem domu Celje. Na nevzdržne razmere v osnovnem zdravstvu, kjer zanimanja za delo v ambulanti družinske medicine tudi ni veliko, opozarjajo tudi v Sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um in Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Vlada vidi rešitev v tem, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. “Tak model že velja za zasebnike in deluje,” je dejal minister za zdravje Samo Fakin.

banner-teal

Po ministrovem mnenju je težava v tem, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno s številom bolnikov. Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako.

FA Sherpa
FA Sherpa

Da so zadeve resne, je že januarja za Novi tednik in Radio Celje dejal tudi strokovni vodja Zdravstvenega doma Celje Marko Drešček.

Zato prihaja tudi do slabe volje med bolniki, ki bi si radi izbrali osebnega zdravnika

Takšna dolgoročna obremenitev zdravnikov, ki imajo preveč bolnikov, po Dreščkovem mnenju ni več možna, saj bi bili bolniki preslabo zdravstveno oskrbljeni.

Delna rešitev naj bi bila v dodatnih specializantih, ki jih nujno potrebujejo. Trenutno dva zaključujeta specializacijo, trije so še v procesu šolanja. Ampak s temi bodo v celjskem zdravstvenem domu le pokrili obstoječi manjko zdravnikov in letošnje upokojitve, za nadaljnje upokojitve pa niti kadra za nadomestitve nimajo več. “Ker obstoječi zdravniki ne bomo mogli prevzeti dodatnih dva tisoč bolnikov iz ambulante upokojenega zdravnika, bodo ti bolniki ostali brez zdravnika,” še omenja Drešček.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

Deli