Učenci ustvarili dva kratka filma

15:39

Maja je bilo v III. OŠ Celje zelo razburljivo, saj smo zaključek projekta Evropska vas popestrili z obiskom 24 gostov iz Nemčije, Grčije in s Švedske. Učitelji in učenci treh partnerskih šol iz omenjenih držav so se šest dni mudili v Celju v okviru mednarodne izmenjave projekta Erasmus+ z naslovom »Europa filmt Europa«.
V šoli smo jim pripravili topel sprejem in zanimiv program, ki je naše goste navdušil. Morebiten strah pred prihodom se je hitro razblinil, ko so učenci iz tujine spoznali svoje slovenske gostitelje in se prvo noč naselili v njihovih domovih. Naši starši in učenci so poskrbeli, da je bila izkušnja otrok, ki so večinoma prvič odšli na daljše potovanje brez staršev in so bivali pri tujih družinah, zabavna in prijetna, zato ne preseneča, da je ob slovesu pritekla marsikatera solza.
Projekt »Europa filmt Europa« se posveča temam socializacije, vključenosti in integracije ter vprašanjem soočanja in sprejemanja drugačnosti. V ta namen učenci vseh štirih sodelujočih šol razmišljajo o težavah, s katerimi se srečujejo tisti, ki jih prevladujoča družba označuje za drugačne in jim nemalokrat postavlja ovire, ki jim onemogočajo vstop in sprejetost v družbi. Svoje misli in možne rešitve predstavljajo s pomočjo filma na način, ki je razumljiv vsem gledalcem ne glede na starost, jezik ali druge socialno-kulturne okoliščine. V času izmenjave v Celju sta nastala dva kratka filma, ki si ju bo mogoče kmalu ogledati.
Poleg obeh filmov smo z gostujočimi učenci izvedli tudi vrsto delavnic, med katerimi bi želeli omeniti likovno delavnico na temo Celjskih grofov, spretnostno delavnico, pri kateri so učenci izdelali lutko kurenta, ki so jo odnesli s sabo domov, ter delavnico socialnih in spoznavnih iger, ki je učence, ko se še niso poznali, zbližala in jim omogočila, da so lahko uspešno sodelovali in skupaj ustvarjali. Svoje kuharske spretnosti so nato preizkusili še na delavnici, ki je vključevala peko različnih potic, španskih vetrcev, sladkih nagrad za zveste bralce ter čokoladnih kroglic s kakavovim posipom.
Gostom iz tujine smo z veseljem razkazali tudi Celje in prestolnico, se sprehodili po naših ulicah »v družbi« Alme M. Karlin in Josipa Pelikana, se povzpeli na Stari grad ter se v Pokrajinskem muzeju Celje spustili med ostanke rimske Celeie in spoznali zgodovino Celjskih grofov.
S skupnimi močmi nam je uspelo izvesti odličen dogodek in uspešno srečanje partnerskih zavodov, za kar gre zahvala vsem sodelujočim učencem 4. in 5. razreda, njihovim staršem in sodelujočim sodelavcem. Iskrena hvala za vaš trud in prispevek k projektu, ki bo tudi naslednje šolsko leto popestril naše delo ter poskrbel za marsikatero novo izkušnjo.

ALEKSANDER VERHOVŠEK,
koordinator projekta
IMG_0201

Deli