Uspeh na gostinsko-turističnem zboru

13:47

V Radencih je bilo 11. in 12. oktobra svečano zaradi 63. Gostinsko-turističnega zbora Slovenije. To je državno tekmovanje dijakov gostinsko-turističnih šol in profesionalnih gostincev, kjer tekmujejo udeleženci v več kategorijah.
Dijaki Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje so tekmovali v pripravi pogrinjka, kuharstvu in pripravi jedi v kotličku.
Nena Zupanc in Luka Komljenovič sta pripravila pogrinjek na temo Kulinarična pustolovščina krokodilčka Storilka. Pogrinjek je pritegnil pogled vseh obiskovalcev, še posebej mlajših, ki jih je maskota krokodilčka močno navdušila. Maskoto je narisala dijakinja Nataša Klemenc. K tej kategoriji tekmovanja je sodilo tudi razkosavanje krače, kar je mojstrsko opravil Luka Komljenovič. Opazno je bilo, da so se dijaki na tekmovanje zelo temeljito pripravili, kar je zasluga mentorice Simone Pompe. In rezultat? Najboljši med najboljšimi. Zlato priznanje, zlata medalja in največ točk med profesionalci.
Napeto je bilo tudi na tekmovanju iz kuharstva, kjer so zastopali šolo Žiga Grofelnik, Boštjan Volk in Jure Mihelak. V škatli Magic box so dobili pet živil: brancina, škampe, belo polento, koromač in maslo. Spretno so pripravili glavno jed za dve osebi tako, da so postavili na krožnik zvitek brancina z blitvo, belo polento z orehi, ocvrt raviol s škampovimi repki, pire koromača ter česnovo omako. Lepo okrašen krožnik z jedmi je prepričal žirijo. Dijaki so osvojili zlato priznanje in si delili bronasto medaljo z dijaki iz Radencev. Ponosen mentor je bil Janez Jevšnik.
Vreme ta dan tekmovalcem na prostem ni bilo najbolj naklonjeno. Kljub mrazu je dvajset ekip pripravljalo štajersko kislo juho v kotličku. V edini šolski ekipi med profesionalnimi kuharji sta tekmovali Lea Sušec in pomočnica Anamarija Primik. Zelo natančno in hitro sta zrezali osnovne sestavine ter dodali ravno prav začimb za izjemen okus in ravno pravo gostoto. Na razglasitvi sta bili zelo veseli srebrnega priznanja. Za zlato priznanje bi bilo menda treba zelenjavo narezati na kocke in ne na tanke paličice. No, zdaj poznata dijakinji tudi to skrivnost. Zagotovo sta imeli najlepše pripravljen prostor z okrasno izrezano zelenjavo, šopkom iz zelenjave ter zelišč in pogrinjkom, ki se je lepo ujemal z jedjo. Dijakinji je pripravila na tekmovanje in ju ves čas spodbujala mentorica Marijana Novak in bila tudi zelo vesela rezultata.
Tovrstna tekmovanja pripomorejo k druženju, strokovnemu napredku in ugledu šole, zato se jih bodo dijaki in mentorji še udeleževali.

MATEJA KLEMENČIČ,
ravnateljica

velenjska-sola-zlata-kolajna-in-zlato-priznanje_gtzZlato priznanje in zlata medalja za Neno Zupanc in Luko Komljenoviča z mentorico Simono Pompe

Deli