Uspel dogovor, stavke ne bo

12:07

V štorski jeklarni jutri ne bo celodnevne stavke, ki jo je julija napovedal stavkovni odbor po takratnih neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe Štore Steel. V zadnjih dneh je namreč prišlo do dogovora med stavkovnim odborom in vodstvom podjetja.

Sindikat KSS je že maja zahteval 23-odstotni dvig dodatkov za pogoje dela za zaposlene v jeklarni, ki delajo v težjih pogojih kot v drugih delih družbe. Takrat je tudi napovedal dveurno opozorilno stavko, do katere pa ni prišlo, saj naj bi vodstvo grozilo delavcem. Opozorilna stavka je bila izvedena konec junija. Pogajanja takrat niso bila uspešna in zato je bila za jutri napovedana celodnevna stavka štorskih jeklarjev.
V zadnjih dneh je očitno prišlo do dogovora med stavkovnim odborom in vodstvom podjetja Štore Steel. Danes so predstavniki obeh strani podpisali dogovor o zaključku stavke, podjetniški sindikat KSS pa je istočasno podpisal aneks k podjetniški kolektivni pogodbi v skladu z dogovorjenimi spremembami. Gvido Novak, predsednik sindikata KSS pravi, da so zadovoljni, saj so jeklarji dosegli zahtevan dvig plač:

V skladu z doseženi dogovorom naj bi od 1. avgusta jeklarji prejemali višje dodatke k plači zaradi posebnih pogojev dela. O številkah pogajalci ne govorijo, so pa morali na obeh straneh popustiti, pravi Novak.

Ob doseženem sporazumu sindikalist Gvido Novak meni, da bi morali delavci tudi v številnih drugih podjetjih stopiti skupaj in odločneje zahtevati več za svoje delo.

TC, foto: GrupA, SHERPA

photo-2fac6704c50467b44f72e6b2b29669 - SHERPA

narocite-nt

Deli