Ustvarjalec za cesarjev dvor in za malega človeka

7:31

Ustvarjalec za cesarjev dvor in za malega človeka. Tako bi lahko opisali akademskega kiparja Ivana Napotnika, ki je bil pred 130 leti rojen na današnji dan. V Šoštanju na njegovo bogato zapuščino opozarjajo že vse leto, danes pa se mu bodo poklonili še s slavnostno akademijo, ki bo ob 19. uri v tamkajšnjem domu kulture.

Današnjo slavnostno akademijo so si na Občini Šoštanj, tamkajšnjem Zavodu za kulturo in v Vili Mayer zamislili kot poklon Napotnikovemu življenju in delu. Dobra poznavalka Napotnikovega ustvarjanja je sodelavka Galerije Velenje Milena Koren Božiček. Povedala je, da je bil eden izmed prvih slovenskih študentov, ki so se na akademiji za upodabljajoče umetnosti na Dunaju po svojih ustvarjalnih sposobnostih prebili najvišje. “To danes sicer ne pomeni veliko, takrat pa je bil to izjemen podvig in izjemen pogum.”

Napotnik je že leta 1914 sodeloval na ugledni razstavi, ki si jo je ogledalo izjemno število Dunajčanov, med njimi eden vodilnih modernističnih arhitektov Adolf Loos. Slednji je od šoštanjskega kiparja kupil dva kipca in mu tako izkazal pogum za njegovo nadaljnje delo. V tujini sicer ni ostal zaradi spleta nesrečnih okoliščin, čeprav bi tam imel izjemne možnosti prodora.

Zapustil je več kot 400 del, v katerih se je posvečal predvsem figuraliki. Poudarek je dajal likom otrok in podobam žensk. Snovalci današnje slavnostne akademije bodo na dogodku predstavili tudi publikacijo z naslovom Izpostavljeni pogledi. Slednja na poljuden način predstavlja kiparjevo življenjsko in ustvarjalno pot ter izraze njegove kiparske dejavnosti.

TS
Foto: GrupA

_L3U6996
Stalna razstava Napotnikovih del v Vili Mayer.

Ivan Napotnik Favn
Napotnikov Favn.