V Andražu nad Polzelo obeležili desetletje ocenjevanja zeliščnega likerja Andraževca

12:00

Večina sodelujočih na ocenjevanju bi se zagotovo strinjala, da priprava zeliščnega likerja pomeni že skoraj način življenja. Tesno je povezana s sprehodi v naravi, poznavanjem rastlin in nenazadnje tudi z druženjem. Andraževec, kot so poimenovali andraški jägermeistr, vsebuje namreč kar nekaj deset različnih rastlin, nabranih od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Kako uspešni so domačini pri njegovi izdelavi, so lahko tudi letos preverili na ocenjevanju, nad katerim že vse od začetkov bdi Društvo upokojencev Andraž.

Petčlanska komisija s predsednikom Srečkom Rajhom na čelu zeliščne likerje – letos jih je bilo 22 – ocenjuje na podlagi točno določenega pravilnika. »Najpomembnejše lastnosti so barva vzorca, vonj, okus in harmoničnost. Če so prve tri enakomerno porazdeljene, velja, da je takšen andraževec tudi harmoničen,« pojasni Rajh. Izdelovalci vzorce na tekmovanje prinesejo v povsem enakih pollitrskih stekleničkah. Komisija se s sistemom dvojnega šifriranja izogne morebitnemu pristranskemu ocenjevanju. Obenem to pomeni, da lahko na ocenjevanju sodelujejo tudi člani komisije, med njimi tudi Rajh, ki je poleg Franca Rebernika in Draga Jamnikarja idejni oče ocenjevanja. »Spomladi 2008 smo se v Frančkovi kleti odločili, da bomo začeli nabirati rože, plodove, zeli in korenine ter pridelovati domači jägermeister. Kmalu smo izvedeli, da je na območju Andraža in Dobriča še več pridelovalcev. Prav vsak je zatrjeval, da je njegov zeliščni pripravek najboljši. Sklenili smo, da bomo vzorce neodvisno in pošteno ocenili,« začetke tekmovanja opiše predsednik ocenjevalne komisije, ki je letos podelila šest zlatih in štirinajst srebrnih priznanj ter dve bronasti. Vsak udeleženec je prejel še darilno steklenico s čisto pravim andraževcem. Gre za zeliščni liker, ki nastane, ko ob koncu tekmovanja preostanke vzorcev zlijejo skupaj in dobro premešajo. »Zanimivo je, da ocenjevalci pogostokrat menijo, da je ravno ta liker najboljši. V tem primeru se namreč vse posebnosti posameznega vzorca zlijejo, andraževec tako postane harmoničen.«

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Andraževec_komisja
Člani komisije so ocenili vseh 22 vzorcev, označenih s šiframi. Vsak zase je ocenil vonj, barvo, okus in harmoničnost vzorca z oceno od 1 do 5 za najboljši vzorec. Enako kot pri ocenjevanju smučarskih skokov je komisija prečrtala najvišjo in najnižjo oceno. Foto: Frenk Oder

Ocenjevalna komisija je med 22 vzorci podelila šest zlatih priznanj. Prejeli so jih Ivan in Nada Katič, Čebelarstvo Pogorevc, Branka Sedovnik, Aleks Stankovič, Jožica in Tone Melanšek ter Tina in Franc Rebernik.

Andraž nad Polzelo, ocenjevanje likerja Andraževec - 19.11.201
Eden od pobudnikov ocenjevanja je Srečko Rajh (na fotografiji) s prijateljema Francem Rebernikom in Dragom Jamnikarjev. Izvedeli so, da je na območju Andraža in Dobriča poleg njih še več pridelovalcev zeliščnega likerja. Ker je vsak zatrjeval, da je njegov pripravek najboljši, so sklenili, da bodo vzorce neodvisno in pošteno ocenili.
Andraž nad Polzelo, ocenjevanje likerja Andraževec - 19.11.201
Ker večina izdelovalcev prihaja prav iz Andraža, so se odločili, da bodo zeliščne likerje poimenovali Andraževec.

ŠO, foto: SHERPA

narocite-nt

Deli